in

На годишнината от аварията в Чернобил: Зеленски предупреди за възможна нова ядрена авария

Колаж: "Нова Варна"

Днес се навършват 38 години от най-страшния и мащабен ядрен инцидент в историята на човечеството – аварията в Чернобил, която доведе до необратими последствия за целия свят. Навръх годишнината от аварията украинският президент Володимир Зеленски призовава света да окаже натиск върху Русия за Запорожката АЕЦ. По негови думи само така ще може да се предотвратят нови радиационни бедствия. Ето какво написа той в социалните мрежи:

„Радиацията не вижда граници и национални знамена. Катастрофата в Чернобил показа колко бързо могат да възникнат смъртоносни заплахи. Десетки хиляди хора смекчиха Чернобилската катастрофа с цената на собственото си здраве и живот, премахвайки ужасните последици от нея през 1986 г. и годините след това.

За 35 дни през 2022 г. Русия окупира Чернобилската атомна електроцентрала. Руските войници плячкосват лаборатории, пленяват пазачи и малтретират персонал, както и използват станцията за започване на по-нататъшни военни операции.

Вече 785 дни руските терористи държат в заложници Запорожката АЕЦ. И отговорността на целия свят е да окаже натиск върху Русия, за да гарантира, че АЕЦ ще бъде освободена и върната под пълен украински контрол, както и че всички украински ядрени съоръжения са защитени от руски удари.

Това е единственият начин да се предотвратят нови радиационни катастрофи, които присъствието на руските окупатори в АЕЦ постоянно заплашва.

Помним отдадеността на хората, които спасиха животи през 1986 г. Оценяваме всички, които помагат за спасяването на животи в момента“.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/