in

Това е рибата от Антарктида, донесена в България от проф. Христо Пимпирев

Кадър: бТВ

Припомняме, че наскоро българският военно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ се завърна у нас от Антарктида. Учените са пренесли оттам екземпляр от рядка дънна риба, който в момента се намира в Пловдивския регионален природонаучен музей. Рибата е донесена лично от професор Христо Пимпирев и българския военно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“.

Рибата успешно приспособява в специалната антарктическа зала и аквариум, където се поддържа температура на водата около нула градуса. Тя се храни охотно и обикаля дъното на специалния аквариум.

„Рибката е дънна, спокойна. Храни се при нас вече 20 дена. Не показва никакви индикации, че не се чувства комфортно“, каза пред бТВ Кристиян Владов – главен уредник в Природонаучния музей в Пловдив.

В света малцина са успели да приспособят „Нототения“ в аквариум

„Това е една риба, която преплува от ледените води на Антарктида 13 000 км да дойде в континентален Пловдив на брега на Марица. Това е уникално въобще за света. Защото обикновено живите образци, които плават в този леден океан, са по аквариуми, които са по морски басейни“, обясни проф. Христо Пимпирев.

„В света има още два аквариума като нашия, но те не са експозиционни. Така че това ни прави единствените в света“, заяви Огнян Тодоров, директор на Природонаучния музей в Пловдив.

„Аз лично бях в лодката, с която я хванахме. Там водата е 0 градуса през цялата година. Там не могат да живеят много видове. Там живеят тези, които са се приспособили. Но те пък са в голямо количество, защото нямат конкуренция“, каза проф. Пимпирев.

Предишната българска експедиция прави неуспешен опит да донесе жива „Нототения“. Рибата умира при минаването на Екватора.

„Но тази година бяхме по-подготвени. Взехме два млади екземпляра. Между другото, втората загина съвсем близо тук, почти до Варна“, обясни още проф. Христо Пимпирев.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/