in

Пазете се: Има бум на фалшиви банкноти. Ето как да ги разпознаем

Снимка: "Нова Варна"

Стана ясно, че има бум на фалшивите столевки. Това отчитат от Българската народна банка. През първите три месеца на тази година у нас са регистрирани над 200 фалшиви банкноти и около 30 недействителни монети. Класацията водят банкнотите от 50 лева и тези от 20 лева.

Граждани от Берковица разказват, че са предпазливи, когато пазаруват, за да не бъдат измамени с фалшиви пари. „Неистинските банкноти са малко по-дебели от другите. Когато ги пипнеш веднага се усеща. Веднъж се опитаха да ме измамят с банкнота от 20 лева, но когато пипнах хартията разпознах, че не истинска”, разказа жена от града, предава Нова телевизия.

Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак. Всяка истинска банкнота има релеф и хартията, от която е направена не е равна във всичките и части. Друг признак е холограмната лента, която под различен ъгъл мени цвета си и изображенията върху нея.

ДОКЛАДВАЙ ЗА НЕРЕДНОСТ

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/