in

Възможно ли е резултатът от теста за коклюш да излезе неверен?

Колаж: "Нова Варна"

Лабораторните изследвания за коклюш са два вида – по PCR метода и серологични. Първите се правят в първите дни от инфекцията, а вторите – през втората, третата и четвъртата седмица от началото на заболяването. Това обясни вирусологът Татяна Николова.

Вирусологът обясни в ефира на Нова Нюз, че бактерията попада в горните дихателни пътища и в първите дни на заболяването пациентът е изключително заразен. Изследването за коклюш е с продължителност три астрономически часа.

„Има голямо значение точно кога ще се вземе пробата и дали пациентът вече е взимал антибиотици. Заразният период е около 30 дни, но той силно се влияе от предварително проведено лечение. При взимани антибиотици, пробата може да излезе отрицателна, но това ще бъде фалшив резултат”, обясни Николова. Тя обяви, че цената на изследването ще бъде намалена на 82 лева от 1 май, като то дава резултат за три вида бордетели (бактерии).

„При заболяване от коклюш трябва да ни води на първо място клиничната картина – кашлица, която продължава значително по-дълго, отколкото е нормално”, коментира в студиото на „Твоят ден” ръководителят на лабораторията в Берн д-р Аспарух Илиев.

„Заболяванията от коклюш са коварни с това, че още в края на инкубационният период (3-10 дни), човек може да бъде заразен”, обясни вирусологът проф. Радостина Александрова. Според нея коклюшът започва като обичайно заболяване, но вследствие на него може да бъде увредена повърхността на дихателната лигавица. Когато това увреждане е настъпило, дори бактериите да бъдат унищожени, кашлицата ще продължи, докато лигавицата не се възстанови. Антибиотиците и лечението имат значение, когато започнат на съвсем ранен етап”, каза още проф. Александрова.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/