in ,

Извънредна новина за коклюша във Варна

Снимка: Pixabay

Случаите на коклюш в България продължават да увеличават броя си. В повечето области на страната вече има регистрирани случаи, а за последната седмица заболелите са се увеличили двойно.

Оказва се, че най-много са случаите в София и Варна. Лекарите в морската столица заявяват, че все пак причина за паника няма.

„Ситуацията е спокойна. Нивото на заболеваемост от остри респираторни заболявания е обичайното за сезона рамки. Колко от тях са коклюш само можем да гадаем”, заяви д-р Николай Христов пред Нова телевизия.

Той обясни, че още няма евтин и достъпен метод за диагностика, а PCR тестовете се правят само в частни лаборатории, затова и нямало желаещи.

Д-р Христов коментира, че няма нито един официално регистриран случай с коклюш, няма и информация негови пациенти да са хоспитализирани.

Той обясни, че рисковата група са кърмачетата в първите 8 седмици на живот.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/