in

Кога агнешкото и яйцата могат да се считат за опасни: Ето за какво да следим

Колаж: "Нова Варна"

Във връзка с наближаващите празници, от БАБХ призовават хората да следят за маркировката на агнешкото и яйцата, тъй като именно това е гарант за тяхното качество и произход

„При агнешкото месо най-честите нарушения са липса на съпроводителни документи и липса на здравна маркировка т.е. на печат на месото, което за нас говори, че това месо е без произход и това месо би могло да бъде потенциално опасно за консумация“, коментира в ефира на БНТ д-р Любомир Кулински – директор на дирекция „Контрол на храните“, БАБХ.

Той обясни, че месото след направена проверка и уточняване, че има нарушение се бракува и се изпраща за унищожаване. Подобни са и проблемите, които срещат от БАБХ с яйцата.

„Отново проблем е липсата на маркировка на черупката на яйцата. Има доста яйца, насочени за унищожаване, които нямат документи за произход и нямат код на черупката, който да показва техния произход“, информираха от БАБХ.

Д-р Любомир Кулински посочи, че това, което гарантира за произхода на яйцата за тези, които не са опаковани, е отново маркировка на черупката.

„Има ли маркировка на черупката, това показва на потребителя, че тези яйца произхождат от регистрирана ферма, преминали са през ветеринарен контрол, и така може да е има висока степен на доверие за тяхната безопасност“, обясни д-р Кулински.

Не купувайте яйца в пликчета и от гаражи, призоваха от БАБХ.

„Купувайте от магазини, които са регистрирани и проверявани от нас“.

Кулински каза, че освен български яйца на пазара в момента има много и от Полша и Украйна.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/