in

Магаретата в България са на изчезване: Хърватин ги спасява във фермата си край Русе

Кадър: Нова телевизия

Магаретата в България са на изчезване, като причината е в това, че все по-малко хора ги търсят за работа по селата, както е било в миналото. Други пък ги използват за храна.

Но един хърватин, който живее у нас, се е заел с това да спасява животните от кланица и да ги развъжда в собствената си ферма близо до град Русе.

Фермата се намира в крайградските квартали на Русе и там напълно свободно се отглеждат 20 магарета. Тъй като породата вече изчезва в България, те са тук благодарение на техния стопанин, някои са се родили във фермата, други са спасени. Те не се използват нито за работа, нито пък за така ценното магарешко мляко. И въпреки, че фермата е малка, вече е станала достатъчно известна и тук идват родители с децата си, които никога не са виждали магаренца. Всички магарета си имат имена, съобщава Нова телевизия.

Златан е от Хърватска, но живее в България повече от 30 години. Домът си построил в крайградския квартал Средна кула. Сред пасищата на стопанството си намерил място и за магаретата.

Животните не се продават, не се използват за работа, нито за магарешко мляко. За Златан и Мария те са като домашни любимци. Дори се наложило сами да отгледат магаренцето Емо, като го хранели с краве мляко, защото майка му не го искала

Двамата отглеждат магарета с ясното съзнание, че изчезващият вид, който скоро може да виждаме само в зоопарка, трябва да бъде запазен.

За отглеждането на магаретата стопаните отделят лични средства както за храна, така и за обслужване от ветеринар. Субсидии за отглеждането им не били предвидени.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/