in

От 3° до 33°: Ето какво време ни чака през май

Колаж: "Нова Варна"

Според дългосрочната прогноза на НИМХ най-ниските температури през месец май в България ще са между 3° и 8° градуса, а най-високите – между 28° и 33°

Очертава се тази година средната месечна температура през май да бъде около и над нормата – между 16° и 19. По Черноморието и във високите полета ще е 15°-16°, а в планините – между 2° и 14°.

Очаква се в по-голямата част от България средно месечната сума на валежите ще бъде около нормата – между 50 и 70 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие на май температурите ще са близки до обичайните. По-топло ще бъде в началото на десетдневието, а по-хладно – през втората половина на периода. През повечето дни ще има повишена вероятност за валежи, придружени с гръмотевици, главно в следобедните часове.

В първите дни на месеца валежи и гръмотевици ще има предимно в Западна и Централна България, а към 6-7 май – и в Източна България.

В края на първото и началото на второто десетдневие (12 до 16 май) ще има относително стабилизиране на атмосферата, а след това ще има повишена вероятност за краткотрайни валежи и гръмотевици предимно в Южна и Източна България. Повече слънчеви часове ще има в сутрешните часове.

След относително стабилизиране на атмосферата в края на първото и началото на второто десетдневие – от 12 до 16 май, има повишена вероятност за краткотрайни валежи и гръмотевици предимно в Южна и Източна България. Повече слънчеви часове ще има сутрин.

До края на десетдневието вероятността за валежи намалява, а температурите ще се повишат. През първата половина от третото десетдневие тенденцията е валежите да са малко, а температурите постепенно да се повишават и да са по-високи от обичайните.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/