in

Паника в САЩ: Откриха силно заразен птичи грип при кравите

Снимка: Pixabay

Силно заразен птичи грип се разпространява по кравите в САЩ. Това провокира тревожност у изследователите, а експерти от СЗО предупреждават фермерите да са бдителни.

За новия щам на вируса, който ходи по кравите в САЩ, съобщават от германското издание „Шпигел“.

Заразата, която не може да бъде овладяна зад Океана, буди тревога както сред учените, така и сред потребителите на млечни продукти. През последните три седмици броят на американските щати, в които са открити крави, заразени с птичи грип, се е увеличил от шест на осем.

Здравните власти в САЩ обясняват, че пастьоризираното мляко вероятно не е заплаха за хората, но капчици прясно мляко върху оборудването за доене може да разпространят вируса в цялото стадото.

Служители на Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) потвърдиха на брифинг за медиите, че геномен материал от грипен щам А(H5N1), който причинява епидемията, е бил открит в мляко, продавано в хранителните магазини.

Въпреки, че експерти казват, че към момента няма място за паника, заразата буди тревога, защото периодично се докладват различни огнища в Азия, Северна Америка, Южна Америка и дори в Европа. Наскоро беше регистрирана инфекции при морските лъвове в Перу и Чили, при морските слонове в Аржентина, както и при лисиците в Канада и Франция.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/