in

Три жени са заразени с ХИВ след козметична процедура „вампирско лице“ в САЩ

Колаж: "Нова Варна"

Стана ясно, че три жени са били диагностицирани с ХИВ, след като се подложили на процедури за разкрасяване, наречени „вампирско лице“. 

Смята се, че три жени, които са били диагностицирани с ХИВ след процедури за „вампирско лице“ в нелицензиран медицински спа център в Ню Мексико, са първите документирани случаи на хора, заразени с вируса чрез козметична процедура с помощта на игли, казаха федерални здравни служители, съобщава The Guardian.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) заявиха в своя доклад за заболеваемостта и смъртността миналата седмица, че разследване на клиниката от 2018 г. до 2023 г. показва, че тя очевидно е използвала повторно оборудване за еднократна употреба, предназначено за еднократна употреба.

Въпреки че предаването на ХИВ от замърсена кръв чрез нестерилна инжекция е добре известен риск, в доклада се казва, че това е първата документация за вероятни инфекции, включващи козметични услуги.

Много популярни козметични процедури се доставят с игли, като ботокс за изглаждане на бръчки и пълнители за плътни устни. Процедурата за „вампирско лице“ или богата на тромбоцити плазмена микроигла включва вземане на собствена кръв на клиента, разделяне на нейните компоненти и след това използване на малки игли за инжектиране на плазма в лицето за подмладяване на кожата. Татуировките също изискват игли.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/