in

Велика сряда е: Ето какво трябва да се направи днес според обичая

Кадър: YouTube

Днес е Велика сряда. Това е третият ден от Страстната седмица. Вярващите свързват Велика сряда с евангелската Притча за двамата длъжници, в която Исус Христос сочи опрощаването на грешниците като по-важно от това на праведниците, както и с решението на Юда Искариотски да предаде Христос.

На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец, предимно от децата, и на Разпети петък да се раздава за здраве.

Традицията повелява на този ден да не се върши никаква домакинска работа, а ако някой наруши това правило се вярва, че умението му ще се отнеме.

Освен това на днешния 1 май църквата чества юдейския пророк св. Йеремия, който предсказва, че Йерусалим ще бъде завладян от Навуходоносор, а народът му ще бъде разпилян по света, за да изстрада в робство своите грехове.

На този ден обредите са насочено основно към предпазването от змии. В народните представи змиите излизат от своите леговища на Свети четиредесет мъченици или на Благовещение, а на Йеремия излиза техният цар.

В Западна България срещу празника палят огньове, прескачат ги, произвеждат шум и изричат многобройни заклинания, с коит ода прогонят змиите.

На места в Южна България Йеремия се тачи за предпазване от гръм и градушка.

Днес имен ден празнуват всички с имената: Майя, Мая, Еpмeнa, Еpмeлинa, Еpмeнкo, Тамара

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/