in

Гордост: Ученици от Варна завоюваха два медала от Балканската олимпиада по математика

Снимка: Пресцентър на МОН

Българските ученици спечелиха 8 медала на Балканската олимпиада по математика, която се проведе във Варна. Това съобщават от МОН, като допълват, че над 200 са отличията за страната ни от основаването на олимпиадата през 1984 г. 

За големите успехи на учениците стана ясно по време на тазгодишната церемония по награждаване, която бе открита от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той връчи наградите на победителите, сред които отново са български ученици.

„Горд съм, че и този път ученици от България спечелиха медали в оспорвана надпревара със свои връстници от толкова много държави”, каза министърът. Той увери българските младежи, че имат подкрепа и от държавата и припомни, че класираните на първо, второ и трето място, получават право на специална едногодишна стипендия като деца с изявени дарби. “Всички тук вече сте победители и съм сигурен, че Ви очаква блестяща научна кариера. Пожелавам Ви много успехи, не спирайте да мечтаете, а с талантът, който имате ще сбъдвате с лекота всяка Ваша мечта”, каза министърът на всичките 137 участници от 22 държави в 41-вата Балканиада по математика.

От първия български отбор златните медали спечелиха Марин Христов (12 клас, СМГ) и Деян Хаджи-Манич (12 клас, МГ Варна). Сребърните отличия са за Веселин Маркович (11 клас, МГ Варна) и Андрей Стефанов (9 клас, ПЧМГ), а бронзът е за Александър Бангачев (9 клас, ПЧМГ). Почетна грамота взе Виктор Костадинов (12 клас, ПЧМГ). Техни ръководители са Драгомир Грозев и Александър Иванов.

Във втория отбор бронзовите отличия спечелиха Ангел Христов (11 клас, ППМГ Бургас), Георги Николов (10 клас, СМГ) и Лазар Тодоров (11 клас, СМГ). Почетните грамоти са за Милен Шуманов, (11 клас, ПЧМГ), Теодор Златанов (10 клас, ПМГ Велико Търново) и Виктор Аврамски (10 клас, СМГ). Техните ръководители са Ивайло Кортезов (ИМИ-БАН) и Мирослав Маринов (ИМИ-БАН).

Учениците, които защитават българският трибагреник на Балканиадата се избират сред най-добре представилите се от Есенния математически турнир, Националното зимно математическо състезание и Пролетното математическо състезание. След това те преминават допълнителен подбор с контролни състезания, където най-добрите 6 влизат в националния отбор за надпреварата, а следващите 6 класирани от 9 до 11 клас влизат във втория български отбор.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.