in

Велика събота е. Един от най-важните дни в годината

Снимка: БТВ

Днес е Велика събота. Това е последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. Днес се пекат обредните великденски хлябове и се боядисват яйца за последно.

На Велика събота църковното богослужение започва рано сутрин и продължава до края на деня. Така последните съботни песнопения се сливат с възкресните и свършват при звуците на тържественото „Христос воскресе“, предава Нова телевизия.

Великденското богослужение в храм-паметника „Александър Невски” ще бъде отслужено от врачанският митрополит Григоий.

Църквата прославя Велика събота като „най-благословения седми ден“. Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. Положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден – в неделя, наречена с най-краткото име – Великден.

Денят е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/