Категории: Любопитно

Тази нощ в България: Хиляди се стичат към вълшебен извор

Реклама

Стана ясно, че хиляди хора ще се стекат край извора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград в нощта на 5 срещу 6 май.

Според поверието тогава водата, извираща от скалите, добива силата да лекува болести. Община Момчилград подготви района за предстоящото струпване на хора. В подготовката и протичането на събитието участват също служители на Държавното горско стопанство, полицията и противопожарната служба. Край извора вече са поставени химически тоалетни. Ще бъде осигурен генератор за захранването на осветление около извора. Районът на извора е обработен срещу кърлежи, предаде Дарик.

Според поверието в нощта срещу 6 май, когато християните празнуват Гергьовден, а мюсюлманите отбелязват пролетния празник Хъдърлез, водата, извираща от скалите в района, добива лечебна сила и помага за различни болести като заекване, парези и екземи.

Точно в полунощ децата биват потапяни във водата, хората пълнят съдове от изградената чешма или директно от стичащите се по скалите малки струйки.

Наложена е временна забрана за движението и паркирането на автомобили в района от 13 часа на 5 май до 6 часа на 6 май, за да се избегнат инциденти и задръствания. Изключение правят автомобилите със специален режим на движение.

Организирани са два временни буферни паркинга, на които посетителите ще могат да паркират колите си. Първият е край село Летовник, а вторият в подножието на върха. Децата и трудноподвижните хора ще се извозват от три 15-местни автомобила, осигурени от община Момчилград.

Забранена е употребата на алкохол, а в района на извора няма да се допускат лица в нетрезво състояние или такива, употребили упойващи вещества. Забранено е също и паленето на огън. Участниците в ритуала ще могат да се стоплят на предварително определени места, на които ще има огньове, дървата за които са осигурени от Горското.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди един час

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди един час

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди един час

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 2 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 2 часа

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди 2 часа