in

Започва Светлата седмица: Какви са обичаите на Светли понеделник?

Кадър: Youtube/tvstz online

Според православната традиция на втория ден след Великден започва Светлата седмица. Това е време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица. Нарича се именно Светла, тъй като Възкресението Христово носи просветление за всички.

От днес до събота всеки от дните се нарича светъл, а неделята е посветена на Тома – апостолът, който не повярвал в това, че Иисус е възкръснал, докато не го видял с очите си. Светлата седмица завършва с Томина неделя. На този ден се почита паметта на Свети Тома, един от учениците на Иисус.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник – светите апостоли, в Светли вторник и сряда – св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък – св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък – св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител.

Вторият ден на Великден се нарича Светли понеделник или „разтурни“ понеделник. Той е свързан с обичая „размятване на яйца“ за предпазване от градушка и за плодородие.

В някои села на Казанлъшко и Габровско на втория ден от Великден младите се събират на някоя поляна, застават едни срещу други и търкалят помежду си червени яйца. Обичаят е за предпазване от градушка и за плодородие.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/