in

Проф. Рачев показа чудновата икона, свързана с африканската църква и Св. Георги

Кадри: бТВ

Днес имен ден празнува и известният български климатолог проф. Георги Рачев. Във връзка с Гергьовден, професорът разказа любопитни факти за Св. Георги. Той наблегна на това, че светецът е почитан, както от западните и източните християни, така и от мюсюлманите. Професорът обясни какво означава „Гео“ и „йоргос“ и показа икона от далечни земи, която е свързана с африканската църква.

„Свети Георги е много интересен светия. Той може би е най-младият. Освен че го почитат всички християни – и западните, и източните, е почитан и в мюсюлманството. Макар че го няма в Корана, има поне няколко жития, които са свързани с него и с чудеса, които е направил за мюсюлманите“, коментира в ефира на бТВ климатологът проф. Георги Рачев.

„Характерно е, че в Светите земи има около 22 паметника, които са свързани със Свети Георги, които се почитат и от християни, и от мюсюлмани. „Гео“ е земя, а „йоргос“ – работя. Това е един обработващ земята земеделец. Когато е мирно времето, той изкарва прехраната на всички, когато стане дума за война, изведнъж Георги отива на фронта“, посочи още той професорът.

Георги Рачев донесе в студиото на „Тази сутрин“ икона от далечни земи, която е свързана с африканската църква.

„Много е интересна, има един детски наивитет, който е характерен за иконописването в Етиопия“, отбеляза професорът, като обърна внимание на кръглото лице и изпъкналите очи.

„Това е реплика от една икона в църквата „Свети Георги“ – вкопана църква в Лалибела, която е под защитата на ЮНЕСКО“, посочи Георги Рачев.

„Свети Георги пронизва змей. Някои хора имат един змей, в други обаче има по няколко. Той затова е и Победоносец. Духът да успее да победи вътрешните бесове, които ни спъват да станем добри хора“, отбеляза климатологът.

Той обясни защо Паметникът на Незнайния воин е неговият любим монумент.

„Това е място, заредено със страшно много жизнена енергия“, посочи проф. Рачев.

„Човек се ражда, за да се бори – робът за свобода, свободният за съвършенство“, отбеляза климатологът, цитирайки Яне Сандански, и коментира състоянието на армията ни.

„Охолният живот, който ни е даден, не е даденост, ние всеки ден трябва да се борим за него“, допълни още той. Той отбеляза, че в армията се е научил да не предава.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/