Категории: АкцентиБългария

Учен обяви, че през този град в България минава голям разлом, стигащ до Одрин: Ще има ли трус с магнитуд до 7 по Рихтер?

Реклама

По думите на турския учен проф. д-р Мехмет Али Кая през град Пловдив минава голям разлом, който стига до Одрин и може да причини земетресение с магнитуд до 7 по скалата на Рихтер.

Когато разглеждаме Одрин, трябва да вземем предвид не само земетресенията, които могат да се случат в Мраморно море и залива Сарос по линията на разлома на Северен Анадол, но и земетресенията, които могат да се случат в България и Гърция, заяви директорът на приложния и изследователски център за управление на природни бедствия на Тракийския университет в Одрин проф. д-р Мехмет Али Кая, съобщава „Марица“.

Сеизмичността на Одрин беше обсъдена в първата сесия на Първия национален сеизмологичен симпозиум в Одрин, чийто домакин е Тракийският университет.

В презентацията беше подчертано, че 31 земетресения са засегнали Одрин и околностите му в миналото, а днес Северноанадолският разлом в Турция и разломите в България и Гърция могат да причинят също значителни щети в града. „Трябва да се имат предвид възможните земетресения в България и Гърция“.

Проф. д-р Кая заяви пред Анадолската агенция (АА) след сесията: „Не трябва да се забравя, че Турция и околните страни са на активни разломни линии.“

Той напомни, че големи земетресения са се случвали в Одрин в миналото. „Нашите изследвания на земетресенията, станали на Балканите в исторически план продължават.“

Изследователят на земетресенията Ердинч Услан също защити тезата, че трансграничните земетресения могат да причинят щети в Одрин и околностите му.

Услан обясни, че няма активен разлом, минаващ през центъра на град Одрин, но има активност около него. „В новата история е имало земетресения с магнитуд над 7 в Пловдив, България, през 1928 г. и в Област Хавса в Одрин през 1752 г. Проучваме ефектите от историческите земетресения в Одрин и щетите, които ще претърпи при бъдещи земетресения. В България има Маришки разлом. Този разлом стига до Одринската граница и след това сякаш няма продължение, което означава, че рано или късно сеизмична активност ще се появи там. Продължаваме да работим по този въпрос“, заключи Услан.

По негови думи прогнозираният максимален магнитуд на земетресение е 7 степен. Цикъл на повторяемост е неизвестен. Най-застрашените населени места са Чирпан, Пловдив, Стара Загора.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 2 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 2 часа

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди 3 часа

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 3 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 3 часа

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди 3 часа