in

Имало заговор за убийството на Зеленски: Ето подробностите

Кадър: Facebook/Володимир Зеленський

Днес (7 май) украинската служба за държавна сигурност съобщи, че разследващите от украинското контраразузнаване са осуетили руски заговор за убийството на президента на Украйна Володимир Зеленски

Двама полковници от Държавната гвардия на Украйна, която защитава висши служители, бяха задържани по подозрение, че са приложили плана, изготвен от Федералната служба за сигурност на Русия, се казва в изявление. Полковниците са били вербувани преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., според изявлението, съобщава The Washington Post.

То цитира ръководителя на Службата за държавна сигурност Васил Малюк, който казва, че заговорът е предвиждал нападение преди встъпването в длъжност на руския президент Владимир Путин за пети мандат във вторник. Малюк каза, че лично е ръководил строго секретната операция за проследяване на заговора.

Украинските твърдения за опитите на Русия да убие Зеленски не са нови. Зеленски каза, че през 2022 г. е имало най-малко 10 опита за убийството му, докато войната с Русия продължава вече трета година.

Освен това прокурорите в Полша казаха миналия месец, че поляк е бил арестуван по обвинения, че е готов да шпионира от името на руското военно разузнаване в предполагаем заговор за убийството на Зеленски.

Двамата украински полковници са арестувани по подозрение в държавна измяна, което предвижда доживотна присъда, се казва в съобщението.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/