Категории: Варна

Кукленият театър във Варна подготвя редица интересни постановки (Интервю с директор г-жа Стойкова)

Реклама

В град Варна се намира място, където приказките оживяват, усмивките са заразни и въображението няма граници. Това е Куклен театър Варна – място, където малки и големи се пренасят в света на фантазията. И както всяка история, и тази има своя магьосник – госпожа Стойкова, директор на театъра, която с неизчерпаемия си ентусиазъм вдъхновява екипа си и радва публиката. Ние от Нова Варна имахме удоволствието да разговаряме с нея, за да научим повече за историята, духа и бъдещето на този чуден театър.

Снимка: „Нова Варна“, Куклен театър – Варна

Нашият разговор разкрива не само как театърът се е развивал през годините, но и какви качества са нужни, за да бъдеш част от този специален екип. Също така, госпожа Стойкова ни разказва за един изключителен аспект от работата на театъра – музея на куклите, където историята на българския куклен театър оживява.

Снимка: „Нова Варна“, Куклен театър – Варна
Снимка: „Нова Варна“, Куклен театър – Варна
Снимка: „Нова Варна“, Куклен театър – Варна
Снимка: „Нова Варна“, Куклен театър – Варна

Куклен театър Варна, както разказа неговият директор госпожа Стойкова, има богата и динамична история. Създаден през 1952 година, театърът е преминал през много трансформации, но винаги е следвал своята мисия – да забавлява и образова децата. От самото си начало театърът е привличал вниманието на малките и техните родители, като се е превърнал в неразделна част от културния живот на града.

„Все будни хора са се заели с задачата да възпитават, да образоват и да забавляват най-важната част от един народ – децата,“ споделя госпожа Стойкова. Тя описва трудния път на театъра, който е сменил няколко пъти своята сграда, преди да се установи в настоящото си местоположение, специално построено за него. Тук театърът разполага с необходимите съоръжения, като гримьорни, зали за репетиции, камерна зала и лятна сцена, които позволяват на актьорите и екипа да създават вълшебство на сцената.

Госпожа Стойкова разказва, че за да бъде част от Кукления театър Варна, човек трябва да бъде професионалист и да притежава множество таланти. „Трябва да са много добри артисти, да имат много способности – да могат да пеят, да могат да танцуват, някои от тях могат дори да свирят, да са много добри актьори, да имат чувство за хумор, да са всеотдайни и най-вече да имат желание да работят в този театър,“ подчертава тя. За нея е важно актьорите да бъдат истински артисти, готови да дадат най-доброто от себе си и да преодолеят личните си трудности, за да радват публиката.

Снимка: „Нова Варна“, Куклен театър – Варна
Снимка: „Нова Варна“, Куклен театър – Варна

Един от най-впечатляващите аспекти от дейността на Кукления театър е неговият Музей на куклите, който съхранява историята на българския куклен театър. Госпожа Стойкова обяснява, че музеят е уникален, тъй като събира кукли от най-известните български режисьори, сценографи и актьори, които са работили в театъра. „Тук са куклите на едни от най-известните сценографи, най-известните режисьори, които са правили спектакли в този театър,“ казва тя. Музеят представя кукли на Иван Цонев, Майя Петрова. Там са първите кукли на Сараванов от основаването на театъра. По думи на госпожа Стойкова, “това са най-сложните системи, които въобще някой може да си представи. Те са почти роботи. Тези роботи са се движили с помощта на пръстите на актьорите.” Музеят представя и кукли от първия спектакъл на Теди Москов, както и кукли от чуждестранни режисьори, поставяли във Варненския куклен театър. Госпожа Стойкова мечтае Кукленият театър да се сдобие с аудио система, чрез която хората ще могат да се запознаят с гласовете на велики актьори, които вече не са сред нас.

Снимка: „Нова Варна“, Куклен театър – Варна
Снимка: „Нова Варна“, Куклен театър – Варна

Кукленият театър има ясна мисия – да поддържа живо въображението и фантазията на своите малки зрители, да дарява усмивки на големите и да ги откъсва от ежедневните проблеми. „Зрители от всички възрасти винаги са добре дошли,“ споделя госпожа Стойкова. Тя и екипът ѝ се стремят да създават спектакли, които възхищават със своята различност, като същевременно запазват невинността и радостта на детството. „Искаме да съхраним детството им, да им дадем, както винаги казваме, едно малко бягство от действителността, да повярват, че приказките са живи“, добавя тя.

Снимка: „Нова Варна“, Куклен театър – Варна
Снимка: „Нова Варна“, Куклен театър – Варна
Снимка: „Нова Варна“, Куклен театър – Варна

Госпожа Стойкова разкрива, че в близко бъдеще театърът подготвя много интересни постановки, включително лятно представление „Приключения в страната на Дъгата“, както и класики като „Красавицата и звяра“ и „Спящата красавица“. Театърът също така работи по образователни програми, които целят да покажат на децата богатството на литературата и да ги вдъхновят да четат.

Кукленият театър Варна е истинско съкровище за града и страната, съчетавайки богатство на историята с визия за бъдещето. Под ръководството на госпожа Стойкова, театърът продължава да очарова своите зрители и да запазва магията на кукленото изкуство жива.

Пожелаваме на Кукления театър и прекрасните му артисти светло бъдеще, изпълнено с нови успехи, вдъхновяващи постановки и много усмивки. Нека продължават да радват малките и големите си зрители, да създават магия и да бъдат пример за това, че с любов към работата и екипен дух всичко е възможно. Благодарим за вдъхновяващия разговор на госпожа Стойкова!

Статия и интервю на Зоя Георгиева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Круизен кораб катастрофира в река Дунав: Има загинали

Стана ясно, че двама души загинаха, а други петима бяха в неизвестност след предполагаем сблъсък…

преди един час

ПП-ДБ се сринаха в социологията

Стана ясно, че една четвърт от традиционните избиратели все още не са решили за кого…

преди един час

Внимание, шофьори: Ако пътувате за Бургас утре, това е важно за вас

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание между 60-ти и 62-ри км на АМ…

преди 3 часа

Обявиха последни новини за състоянието на словашкия премиер

Стана ясно, че животът на словашкия премиер Роберт Фицо вече не е в опасност след…

преди 3 часа

Почина една от най-популярните личности в света

Стана ясно, че е починала Алис Стюарт. Тя е ветеран политически съветник и политически коментатор…

преди 4 часа

Важно за всички ученици в България: Кога са на училище

Както е известно в момента тече дълъг уикенд за учениците в България. Децата са на…

преди 4 часа