in

Експерт обясни какво се случва с тялото ни ако пием кафе на празен стомах

Снимка: Pixabay

Диетологът Екатерина Крупкина обясни кога пиенето на кафе е здравословно и кога не. Пиенето на кафе е ежедневен незаменим ритуал за много хора по света. Ето защо е важно да знаем кога и как най-добре да го правим

Кога е идеалното време за пиене на кафе:

„Не препоръчвам да пиете кафе на празен стомах. Този навик може да стимулира производството на киселина, което може да раздразни стомашната лигавица, причинявайки дискомфорт или влошаване на симптомите на съществуващи стомашни проблеми, като язва. Този метод на пиене на кафе нарушава храносмилането, намалявайки усвояването на хранителните вещества от храната“, коментира диетологът, съобщава сайтът „Здравето“.

„Това може да доведе до недостатъчен прием на основни микроелементи и енергия от храната. Пиенето на кафе на празен стомах може да ви накара да станете по-възбудени и да увеличи нивата на стрес поради въздействието му върху нервната система, което може да намали качеството на деня ви и цялостното ви здраве“, разкрива Крупкина.

„Същото важи и за пиенето на кафе преди хранене. Ако вече сме гладни, това означава, че имаме физиологичен глад, което означава, че отново пием кафе на празен стомах, което има своите негативни последици“, обясни Крупкина.

Тя допълни, че пиенето на кафе по време на хранене може да попречи на правилното смилане на храната и да намали усвояването на хранителните вещества. Следователно, това също не е най-добрият вариант за пиене на тази напитка.

„Не препоръчвам да пиете кафе веднага след хранене, тъй като хранителните вещества едва са започнали да се усвояват от тялото. Кафето между храненията е идеален вариант за пиене на тази напитка. Препоръчвам да пиете черно кафе, без добавки като мляко, захар или сироп. Имайте предвид, че, ако добавите нещо към кафето „за вкус“, тялото ще го възприеме като храна.

По-добре е да пиете не повече от две чаши на ден, за да не си навредите. Не демонизирайте кафето, пийте го за удоволствие, ако наистина го обичате. Но подхождайте към този процес съзнателно и не забравяйте, че всичко трябва да бъде умерено”, напомня специалистът.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/