in

Иде Летен Никулден: Ето какво не бива да правим на 9 май

Кадър: Youtube/Строево

Утре (9 май) отбелязваме Летен Никулден. Той не е толкова популярен колкото Зимния Никулден (6 декември), но въпреки това празникът к съществува още от ХІ век. На 9 май през 1087 г. били пренесени мощите на Свети Николай Мирликийски от Мала Азия в Италия.

Според легендата светецът се появил в съня на италиански свещеник от италианския град Бари и му казал да бъде извършено това с цел мощите му да не бъдат осквернени от завоевателите в Мала Азия.

В българската традиция е прието на Летния Никулден (наричан още Сух Никулден, Лятна Никулка, Сухият Свети Никола) да не се работи, за да не се разгневи свети Никола. Освен това жените не бива да шият.

В миналото на Летния Никулден хората обикаляли нивите с народни песни и църковни песнопения. На отделни стари дървета и извори се извършвал водосвет. Приготвяли се и трапези с курбан.

Провеждал се и популярният обред „Пеперуда“, с помощта на който хората се молели за дъжд.

Дъждът на Летния Никулден се смятал за „голяма Божия милост“, предвестник на успешна и плодородна година.

На Летен Никулден имен ден празнуват Кольо, Колю, Ненко, Нено, Никола, Николай, Никол, Николета, Николина, Николинка, Нина, Нинка. 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/