Категории: Избори 2024

Важна информация за всички български граждани без валидни документи преди изборите

Реклама

В хода на предстоящите избори за членове на Европейския парламент и народни представители за Народното събрание на 9 юни 2024 г., Министерството на вътрешните работи (МВР) предприема мерки за улесняване на българските граждани, които нямат валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас.

Звената „Български документи за самоличност“ при СДВР и ОДМВР ще съдействат на гражданите в процеса на издаване на нови документи или временно удостоверение, което да им позволи да гласуват. Ето каква организация е създадена:

  1. Ускорено издаване на документи: За гражданите, които вече са подали заявление за нова лична карта, МВР ще ускори издаването й. В случай на загубени, откраднати, повредени или унищожени документи, ще бъде издадено временно удостоверение.
  2. Издаване на удостоверения: Ако не е възможно новата лична карта да бъде издадена до края на работния ден на 7 юни 2024 г., гражданите могат да подадат искане за временно удостоверение, което да използват за гласуване.

Процесът за издаване на удостоверения ще бъде улеснен, за да осигури максимално удобство за гражданите. Ето необходимите стъпки:

  1. Лично подаване на искане: Гражданите трябва лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР, РУ и участъци към РУ от 4 юни до 8 юни 2024 г. в работното време от 08:30 ч. до 17:30 ч. и на 9 юни 2024 г. от 08:30 ч. до 19:30 ч. Важно е да се отбележи, че удостоверения ще се издават в рамките на работното време на съответното звено.
  2. Предварително заявление за лична карта: Удостоверенията за гласуване ще се издават само след подаване на заявление за нова лична карта.
  3. Гъвкавост по отношение на адреса: Удостоверения могат да се издадат във всяко РУ и участък към РУ, СДВР и ОДМВР независимо от постоянния и настоящия адрес на заявителя.

Подробности за работното време на всяко звено „Български документи за самоличност“ са поставени на входовете на помещенията, където се обслужват граждани, както и на интернет страниците на СДВР и ОДМВР.

Удостоверенията се издават, за да послужат пред секционната избирателна комисия и са валидни само за изборния ден – 9 юни 2024 г. Те осигуряват възможност на гражданите да упражнят своето право на глас, независимо от състоянието на техните документи за самоличност.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит имен ден на всички, празнуващи днес

На 29 септември отдаваме почит към велики християни – Свети Теофан и Свети Кириак. Свети…

преди 2 часа

Ще има ли масово спиране на водата във Варна заради ремонт на магистрален водопровод

Стана ясно, че поради реконструкция на магистрален водопровод "Варна - Златни пясъци", са възможни смущения…

преди 2 часа

До часове спира тока във Варненско на тези адреси

На 30.09.2024 г. В периода 8:30 ч. до 16:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди 2 часа

Мъж с положителна проба за канабис прегази 3-годишно дете

Както стана ясно, автомобил прегази тригодишно момиченце в с. Дебелт, общ. Средец. Колата е с…

преди 2 часа

Властите извеждат сънародниците ни от Ливан

Във връзка с ескалацията на ситуацията в Близкия изток и по-конкретно в Ливан министър-председателят Димитър…

преди 2 часа

Във Варна е обявен оранжев код за опасно време. Какво да очакваме

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от запад-северозапад ще започне…

преди 2 часа