Категории: Свят

В съседна Румъния тестват летящи раници (ВИДЕО)

Реклама

В съседна Румъния беше тествана първата раница, с която планинските спасители могат да летят. Тестът е извършен от планински спасители от окръг Алба в Трансилвания. Целта е чрез специалните раници спасителите да стигат по-бързо до мястото за интервенции.

Час и половина пешеходен маршрут бе изминат само за две минути, съобщават за БТА от Департамента за извънредни ситуации на Румъния.

“С такова високоефективно оборудване хора, ранени в планината, могат да получат първа помощ само за няколко минути. Спасителят, който ползва раницата, не може да транспортира болни. Основната му цел е да окаже първа помощ бързо, докато хеликоптерът или наземният екипаж пристигнат”, обясни ръководителят на Департамента за извънредни ситуации и създател на системата за спешна помощ в Румъния Раед Арафат.

През тези дни департаментът организира заедно с производителите на оборудването тестове, за да се види как могат да бъдат интегрирани в Румъния.

“Ще мине време, докато намерим решения да има такива съоръжения в страната. Става въпрос за финансиране, за концепция, за набиране на персонал, който обслужва раниците”, уточни д-р Раед Арафат.

Курсът за работа с устройството, наречено Jet Pack, продължава четири седмици. Цената му започва от 380 000 паунда (866 400 лв.). То вече се използва във Великобритания и Ирландия.

„В Румъния тестваха летателния костюм на „Железния човек“, написаха местни медии, които правят паралел с американски филм от 2008 г., базиран на едноименния герой на Марвел Комикс.

По публикацията работи:  Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Наши лекари сътвориха чудо

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 45-годишен мъж, съобщават от…

преди 57 минути

Какво ще бъде времето през новата седмица

До сутринта във вторник и в Източна България валежите ще спрат, а над Западна облачността…

преди 59 минути

Жестока катастрофа във Варна

Стана ясно, че жестока катастрофа във Варна е станала тази събота в 21:15часа. Инцидентът е…

преди един час

Какво ще бъде времето по Черноморието в понеделник

Утре в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, но до…

преди един час

Честит имен ден на всички, празнуващи днес

На 29 септември отдаваме почит към велики християни – Свети Теофан и Свети Кириак. Свети…

преди 4 часа

Ще има ли масово спиране на водата във Варна заради ремонт на магистрален водопровод

Стана ясно, че поради реконструкция на магистрален водопровод "Варна - Златни пясъци", са възможни смущения…

преди 4 часа