in

След като мълния удари мъж в България: Как да се предпазим по време на буря с гръмотевици?

Снимка: Pixabay

Припомняме, че вчера мъж на 30-годишна възраст в София беше поразен от мълния, като инцидентът се е случил малко преди 19:00 часа, в близост до бензиностанция в столичния квартал „Младост“-1. Младият мъж като по чудо се е отървал само с изгаряния по ръцете и по краката. Опасност за живота му няма, състоянието му е стабилно

На фона на този инцидент, идва въпросът как да се предпазим от гръмотевица по време на буря и защо в междублоково пространство, където има високи сгради, на които има гръмоотводи – човек може да бъде поразен от мълния? Темата в ефира на Нова телевизия коментира експертът по мълниезащита Радослав Калчев.

„Има определени физични зависимости, които предопределят етимологията и развитието на този процес – поражение от мълния. Земната или водната повърхност, металите привличат тока на мълнията. Тя си намира мястото с най-ниско съпротивление. Това може да се окаже точка в междублокови пространства и на всякакви най-неочаквани места”, заяви Калчев.

По думите му мълнията, която се развива на височина от до 20 километра, е стъпаловидно явление. „Където и да сме на открито – мястото е опасно. Затова търсим някакво закрито пространство”, посъветва той. И допълни: „Ако извадим от контекста всички легенди и разкази, които битуват в експертните среди – нещата са много по-логични и прости. Обица, халка и други метални неща по нашето тяло могат да привлекат мълния, ако е на няколко сантиметра от нас. Ако сте с чадър, мълнията трябва да удари на поне два метра”.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/