Категории: Свят

Вярвате или не – започнаха да правят бира от отпадни води

Реклама

Как бихте реагирали ако ви кажем, че вече се произвежда нова, високотехнологична бира, направена от отпадни води? Бихте ли опитали такава? Колкото и невероятно да звучи, наистина се използва такава технология в Германия.

Има четири основни съставки в производството на бира: малц, хмел, мая и… вода от канала? Последното може и да не звучи като най-интуитивния избор, но той вече е направен – с отпадъчни води, разбира се, преминали през общо четири етапа на пречистване, съобщава изданието Фокс Бизнес.

Първите три етапа на обработка са механични, биологични и химични. Етапът на механично третиране включва пресевна инсталация, камера за песъчинки и два първични утаителя. В етапа на биологично пречистване милиарди микроорганизми помагат за превръщането на разтворените вещества в отпадъчните води в твърди, утаяващи се вещества чрез своята метаболитна активност. Етапът на химическо третиране премахва фосфора от отпадъчните води.

Четвъртият етап е уникален за пречиствателната станция Weissenburg. Това включва озониране на водата чрез смесването й с озон чрез захранваща система, като се използва озон, произведен на място с помощта на кислород и генератор. Озонирането на отпадъчните води в реактора произвежда странични продукти, които могат да бъдат вредни за водната среда, така че този процес е последван от филтриране. Двустепенната система за филтриране се състои от биологичен филтър с активен въглен, който се тества за първи път в индустриален мащаб, и пясъчен филтър. Този четвърти етап на пречистване премахва до 80% от антропогенните следи от вещества.

И все пак тази вода все още не е безопасна за пиене, каза Тобиас Фрухауф, оперативен мениджър в пречиствателната станция за отпадъчни води на Weissenburg. Така че водата трябва да се третира допълнително.

„Това прави водата по-чиста, отколкото всъщност го изисква законът за качеството на питейната вода. Той дори включва частична деминерализация“, обясни Уве Хюбнер.

Най-модерната технология прави икономично и ефективно използването на отпадни води за варене на бира. „Reuse Brew“ е сътрудничество между катедрата по пивоварство и технологии за напитки в Техническия университет в Мюнхен (TUM), катедрата по инженерство на градски водни системи в TUM, град Weissenburg и Xylem.

Reuse Brew все още не е наличен за покупка. Основната цел е да се демонстрират възможностите на модерното пречистване на вода и как водата може да се използва устойчиво. Това е и един от начините за борба с изменението на климата.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какво ще бъде времето днес

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от запад-северозапад ще започне…

преди 26 минути

Как да подсилим имунната система преди зимата

Ако не, вероятно имате близки или познати, които са минали през неприятното преживяване. Трудно е…

преди 15 часа

Учените с последни новини за COVID-19

Стана ясно, че международен екип от учени от Френския национален център за научни изследвания (CNRS),…

преди 15 часа

Всички възрастни хора в България се готвят за голям празник

На 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. На 14 декември 1990 година Общото…

преди 15 часа

Избраха нов председател на Българския лекарски съюз

Делегатите на 77-ият редовен отчетно-изборен събор на Български лекарски съюз избраха с 252 гласа д-р…

преди 15 часа

Масови полицейски проверки по пътищата на страната

12 349 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 16 часа