in

Полина Ставрева – Костадинова от „Възраждане“: Социалната политика в България има нужда от пълен рестарт

Снимка: ПП "Възраждане"

Полина Ставрева – Костадинова е завършила средното си образование в Математическа гимназия – Варна, а висшето си образование в Софийски университет. 

Защитава ОНС „Доктор“ през 2004 в областта на  специалната педагогика; експерт по детски и семейни политики и социална работа; с опит на ръководни позиции в средното образование и в социалните дейности; има публикации и участия в международни научни форуми.

Демографският погром в България се дължи на планиран процес на разграждане на семейните ценности и политика на неглижиране на масовите социални проблеми. България изчезва с по 100 000 души на година и този процес може да бъде овладян и спрян само с целенасочена демографска, социална и образователна политика на възможностите. Ние от „Възраждане“ казваме , че повече така не може!

 Това коментира Павлина Ставрева – Костадинова, кандидат за народен представител от листата на „Възраждане“ в 3 МИР – Варна. 

Тя посочи, че в областта на социалната политика и образованието местните и националните политики са директно свързани чрез изпълнение на мерките, заложени в националния бюджет и бюджетите на общините. 

Социалната и образователната сфери са „бюджетни“, което ги прави и най-уязвими от към взискателност към качеството на изпълнението. От друга страна, законово регламентирани спънки пречат за подобряване качеството на живот на българските граждани.

Три от най-належащите проблеми, които трябва да намерят незабавно своето решение, са:

  • Милиарди от националния бюджет се наливат всяка година в социални услуги без видим ефект върху качеството на живот на българското семейство. Деца се извеждат от биологичните им семейства, само защото родителите им страдат от бедност и нищета;
  • Учениците с нарушения в способността за учене, включително такива без статут на ученици със специални образователни потребности (СОП), не получават реална образователна и личностна подкрепа. Хиляди часове на хартия се равняват на нула часове на реална подкрепа;
  • Лицата с най-тежки увреждания, които са и напълно безпомощни, живеят по законово обусловен начин под линията на бедност и са вечно забравени и захвърлени от властимащите.

Българските семейства имат конституционно право на подкрепа от държавата при полагане на грижите за децата си, а децата имат право на качествено образование. 

Повече така не може!

Според Полина Ставрева, бърза мярка, но и като част от дългосрочна стратегия- трябва да се стимулира отговорното родителство. Трябва да се въведе семейно подоходно облагане. Да се даде идеологически отпор на хедонизма и да се поощрят младежите да създават семейства в подходяща възраст.

Решенията на тези най-наболели проблеми, които „Възраждане“ ще изпълни, са:

  1. Поредица от изменения в закона за бюджета, закона за социално подпомагане, закона за семейните помощи за деца и закона за социалните услуги ще доведат до това средствата от бюджета за социални дейности приоритетно и , най-важното, директно ще се насочват за подкрепа на семействата
  2. Диференциране на образователните програми съобразно входното ниво, възможностите и потребностите на обучаемите. Внедряване на организация, при която дори в малките училища учениците ще могат да получават знания в различен обем и от различни области, съобразно собствените си  интереси и предпочитания. 
  3. Лицата над 18 години с тежки и множество увреждания, които се отглеждат от семействата си, получават постоянен статут на лица, имащи право на средномесечен за страната доход на лице от домакинство, без значение, че нямат принос към осигурителната система. Това ще даде възможност на остаряващите им родители спокойно да се грижат за порасналите си деца без да изпадат с постоянен недоимък и страдания от бедност  и нищета!

Възраждане е с номер 12 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Пресцентър: ПП „Възраждане“

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/