in

Фон дер Лайен призовава ЕС да се подготви за евентуална война

Кадър: Twitter/ @vonderleyen

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призовава ЕС да се подготви за евентуална война и да инвестира в оръжия. 

„Европейците трябва да се подготвят за евентуална война и да инвестират в отбраната. Укрепването на отбранителните способности може да подобри и икономиката на ЕС“, смята Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

„Всеки, който говори и действа като Путин, не иска мир, а възнамерява да продължи“, каза тя по германската радиостанция Deutschlandfunk.

Фон дер Лайен подчерта важността на продължаването на подкрепата на Украйна пред лицето на войната, както и на укрепването на отбранителните способности на Европейския съюз. Според нея е необходимо да се инвестира повече в отбраната, ако Европа иска да запази мира на континента, предава RBC-Ukraine.

Според председателя на ЕК укрепването на отбраната на ЕС може да има положително въздействие и върху икономиката. Като пример тя посочи инициативата на Полша и Гърция за създаване на съвместна система за ПВО.

„Важно е с милиардите, които инвестираме, да създадем и добри работни места тук, в Европа“, обясни Урсула фон дер Лайен.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/