in

Изстреляха нов сателит в Космоса на много важна мисия

Кадър: X/ESA Operations

Сателит, резултат от сътрудничеството между Европейската космическа агенция и японската космическа агенция JAXA, беше изстрелян, за да изследва как облаците влияят върху климата.

Известно е, че някои облаци на ниско ниво охлаждат планетата, докато други на голяма надморска височина действат като одеяло. Мисията Earthcare ще използва лазер и радар, за да изследва атмосферата, за да види точно къде е балансът, съобщава Би Би Си.

Това е една от големите несигурности в компютърните модели, използвани за прогнозиране как климатът ще реагира на нарастващите нива на парникови газове.

„Много от нашите модели предполагат, че облачната покривка ще намалее в бъдеще и това означава, че облаците ще отразяват по-малко слънчева светлина обратно в космоса, повече ще се абсорбира на повърхността и това ще действа като усилвател на затоплянето, което бихме получили от въглеродния диоксид“, каза д-р Робин Хоган от Европейския център за средносрочни прогнози за времето пред Би Би Си.

Сателитът с тегло 2,3 тона беше изпратен от Калифорния с ракета на SpaceX.

Проектът се ръководи от Европейската космическа агенция (ESA), която го описва като най-сложното начинание на организацията за наблюдение на Земята досега.

Разбира се, техническото предизвикателство да накараш инструментите да работят по предназначение е огромно. От одобрението на мисията до изстрелването са необходими цели 20 години.

Earthcare ще обиколи Земята на височина от около 400 км.

Всъщност има общо четири инструмента, които ще работят в унисон, за да могат учените да получат търсената информация за климата.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/