Категории: България

Ключова новина за пенсиите: Засяга всички

Реклама

Изплащането на пенсиите чрез пощите ще се удължава с още 5 години. Това предвижда проект за промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, който беше одобрен в Комисията по осигурителни отношения към Националния съвет за тристранно сътрудничество. Следва промените в наредбата да се направят с правителствено постановление.

Съгласно сега действащата наредба извършването на тази услуга е възложено на „Български пощи“ за срок от 10 години, считано от 1 юли 2016 г.. Пенсиите се изплащат в повече от 2700 пощенски станции в цялата страна, като над 2100 от тях са в селата.

В доклада на служебния министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков към проекта за промени се посочва, че извършването на услугата по изплащането на пенсии представлява несправедлива финансова тежест за дружеството, за което се компенсира от държавата, съобщава „Стандарт“.

Към настоящия момент дружеството има право да получи до 15 млн. евро.

В проекта за промени е заложено „Български пощи“ да има право да получава пълен размер на компенсацията, включително и когато размерът на разходите от предоставяне на услугата надхвърлят 15 милиона евро, при спазване на приложимите правила за държавните помощи.

Става въпрос за услуга от така наречения общ икономически интерес – услуги, които са икономически неефективни, а без намесата на държавата някои категории граждани не биха могли да ги ползват.

С изплащането на пенсиите са ангажирани близо 4900 служители на дружеството. Осигурена е възможност за изплащане на пенсии в дома за хора над 68 години и за тези с пенсии за трайно намалена работоспособност.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Наши лекари сътвориха чудо

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 45-годишен мъж, съобщават от…

преди 56 минути

Какво ще бъде времето през новата седмица

До сутринта във вторник и в Източна България валежите ще спрат, а над Западна облачността…

преди 57 минути

Жестока катастрофа във Варна

Стана ясно, че жестока катастрофа във Варна е станала тази събота в 21:15часа. Инцидентът е…

преди един час

Какво ще бъде времето по Черноморието в понеделник

Утре в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, но до…

преди един час

Честит имен ден на всички, празнуващи днес

На 29 септември отдаваме почит към велики християни – Свети Теофан и Свети Кириак. Свети…

преди 4 часа

Ще има ли масово спиране на водата във Варна заради ремонт на магистрален водопровод

Стана ясно, че поради реконструкция на магистрален водопровод "Варна - Златни пясъци", са възможни смущения…

преди 4 часа