Категории: България

Вой на сирени оглася България. Какво трябва да направим

Реклама

По традиция на 2 юни в 12:00 часа сирените в цялата страна излъчват акустичния сигнал „Въздушна опасност“ в продължение на две минути, за да оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на България.

При подаването на сигнала морално задължение е всеки българин да преустанови работа, пешеходци и пътни превозни средства да спрат движението си по улиците да останат на място и да склонят глава в знак на уважение, пердаде националното радио.

Вечерта на 20 май (1 юни нов стил) след като сражението е затихнало, куршум пронизва Ботев и той умира на място.Точното място на смъртта и въпросът за убиеца на Ботев са предмет на продължителни спорове, но днес преобладава мнението, че това става в подножието на връх Камарата в Стара планина.

Съществуват две основни версии за смъртта му. Първата, която е широко застъпена в популярната историография е, че е застрелян от османски снайперист, а втората, която рядко се коментира сред историците (но напоследък добива популярност сред общественото мнение) и е основана на становища на вещи лица и анализатори е, че е убит при заговор от свои четници. Известно е, че след стъпването на дунавския бряг Ботев има няколко големи скандала с Апостолов и Никола Обретенов – най-вече в смисъл, че са го подвели, за готовността на народа да се вдигне на бунт.

Според експертни заключения, съобразени с разстоянието от което е стреляно, светлината по това време на денонощието, релефа на местността и характеристиките на оръжието което е използвано по онова време от редовната армия, излиза че първата версия е малко вероятна. След смъртта на Ботев тялото му е оставено непогребано, а след откриването му на следващия ден главата му е отрязана от османците и е изложена на площада във Враца, който днес носи неговото име.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

С фестивал отбелязвме 580-ата годишнина от Битката при Варна: Обявиха програма

Ще се проведе Средновековен фестивал под надслов „Рицарите в музея". Той ще бъде открит утре…

преди 3 часа

Премиерът на Северна Македония: Няма да лъскам обувките на европейските политици

Това заяви министър-председателят на РСМ Християн Мицкоски във връзка с битката за членство на страната…

преди 3 часа

Във Варна се провежда втората годишна среща на главните сержанти на командвания на НАТО и главните сержанти от Югоизточния фланг на Алианса

От пресцентъра на Министерството на отбраната съобщават за медия "Нова Варна", че в морския град…

преди 4 часа

От МВР обявиха колко пияни и дрогирани шофьори са заловени в рамките на ден у нас

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" междинни резултати от специализираната полицейска операция…

преди 4 часа

Варна може да остане без Синя зона: Обслужващата фирма без правно основание за работа

Договор по обществена поръчка с предмет: „Избор на посредник за разплащания между ползвателите на услугата…

преди 4 часа

Експерт обяви коя храна чисти кръвта от холестерола: Супер евтина е

Диетологът Евгений Арзамасцев разкри коя евтина храна трябва да се консумира ежедневно от възрастните хора,…

преди 4 часа