Категории: Черноморие

Почина Тома Томов. Поклон

Реклама

Стана ясно, че вчера е починал легендата на бургаскя футбол Тома Томов.Поклонението ще се състои в неделя от 11 ч. в Гробищния парк на Бургас. В последните няколко години Томата, както е известен той, се бореше с тежко заболяване.

Тома Томов безспорно е сред най-знаковите имена в бургаския футбол. Целият му живот бе закърмен с идеята „Черноморец“. Неговият баща е един от хората, които по онова време са давали от парите си, за да може да бъде построен стадионът в квартал „Акациите“. Малшанс пък му попречва да стане легенда на бургазлии като футболист, след като контузия го изважда от терените, когато е в разцвета на силите си. Николай Шопов и Васил Желев са треньорите, при които той тренира като футболист, предаде Флагман.

Благодарение на наученото от тях впоследствие е и селекционер на детския национален отбор – родени през 1976 година.

Негови възпитаници са били Георги Иванов-Гонзо, Асен Николов-Бебето и Красимир Чомаков. Той обаче остава в историята като един от най-успешните президенти на Черноморец – в периодите 1984-1988 и 1990-1994 година. Отново той спасява Черноморец от заличаване от футболната карта на България, когато през 2015 година тогавашното ПСФК, собственост на Митко Събев, фалира и спира дейността си.

Той бе моторът за основаването на сдружението „Бъдеще за Черноморец“, а в последствие и изцяло нов клуб, ФК „Черноморец 1919″, който стартира от „Б“ Областна група, за да се изкачи през миналата година до Втора лига. По време на трънливия път на възкресението на Черноморец, негова постоянна опора бяха съпругата му Таня Томова и децата му – Добромира Стоилова и Васил Томов, благодарение на които бяха постигнати немалко успехи и извън футболния терен, включително взимането на концесия и модернизирането на базата в кв.“Долно Езерово“, която вече гордо носи името на една от най-големите легенди на „Черноморец“ – Иван Притъргов.

Томови бяха в основата на възраждането на клуба и връщането при професионалистите – имаха смелост, упоритост и желание да издигнат „Черноморец“ до нивата, които заслужава. Още лятото бе ясно, че това е рискован ход, защото в последния момент започна да се сформира отбор и бюджет. Според разчетите, които Томови дадоха само преди ден, за последния сезон са похарчени малко под 1 млн.лева, което е сравнително нисък бюджет за втория ешалон.

Тома Томов бе собственик на популярната фирма за спортна екипировка „Томи“. Извън спорта неговата друга страст бе музиката. Той и легендарния Гого бяха основателите на бургаската естрадна формация „Тоника“. Томата много обичаше да свири на китара и бе душата на компанията. Бургазлии ще го запомнят като почтен човек с кауза, който не спря да се бори до последно за любимия „Черноморец“. Тома Томов бе част от църковното настоятелство на храма „Св. Никола“ в кв. Сарафово, за който приживе бе дарил немалка сума.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

МВР: В Карнобат е задържан мъж, държал у себе си множество документи за самоличност и дебитни карти

От пресцентъра на МВР представиха резултати от специализираните полицейски действия на територията на областите Бургас,…

преди 8 минути

Ето на коя дата откриват Сцена „Филиал“ във Варна

Все още следва да бъдат приключени някои довършителни работи, но по план откриването е в…

преди 15 минути

Американците панически изкупуват тоалетната хартия от магазините

Хората в САЩ панически купуват тоалетна хартия заради стачката на пристанищните работници. Това обаче се…

преди 21 минути

Обрат по делото „Семерджиев“: Основен свидетел се отрича изцяло от показанията си

Велина Аршинкова беше основен свидетел по делото "Семерджиев". Стана ясно, че тя е пуснала молба…

преди 39 минути

Мъж прегази жена си при маневра на заден ход: Жената паднала под автомобила и починала на място

Страшна трагедия разтърси с. Блато. Жена е прегазена от съпруга си и е починала на…

преди 48 минути

НИМХ предупреди за силен вятър в 4 области в България в петък

Жълт код за силен вятър е обявен за няколко области в страната за утре (4…

преди 58 минути