in

Да си опичаме акъла – директно предупреди проф. Иво Христов

Къде сме ние в конфликтната геополитическа ситуация в региона на Черно море обсъдиха варненци с политическия анализатор проф. Иво Христов тази седмица. Срещата бе по покана на Иван Иванов – водач на листата за народни представители на коалиция „Левицата!“ във Варна. В нея участие взеха и Мария Тодорова – кандидат в листите на коалицията за Варна и за евровота, както и други кандидати.

Прямите, директни и немалко страховити отговори аналитично представиха обществената картина по света и в частност региона на Черно море.
Проф. Иво Христов очерта две точки на сблъсък. Първата, реална и съществуваща, е в нашия регион. Определи последните две години като унищожителни за Европа в икономическо отношение, както и, че тя вече не е икономически фактор предвид, че е лишена от своята енергийна база, което удря конкурентноспособността й и я превръща в икономически придатък на по-силната част от двойката Северна Америка – Европа. Още повече, че всички големи стратегически производства от индустриалното сърце на Европа (Германия), вече са или в Съединените щати, или в по-малка степен в Китай.

Вторият сблъсък е разкъсването на Европа под една или друга форма – било под формата на НАТО, било под формата на едва ли не свободно
участие на отделни европейски страни. Проф. Христов обърна внимание върху тенденцията, че се преобръща цялата логика на функциониране на икономическите, военните, политическите и силовите отношения в света за последните 200 години. Старата система, старите силови, икономически и всякакви други пропорции, които бяха концентрирани в Западното и Северозападното кълбо, най-вече в Северна Америка и Западна Европа, започват да се променят необратимо – човешкият потенциал, икономическият, финансовият и най-вече технологическият потенциал започват да се изместват на изток.

За България проф. Христов каза, че си е обещал да не говори. Затова само лаконично отбеляза, че „България се намира в най-жалкото си състояние за последните 1300 години. И това не е преувеличение. Били сме под робство, нямало ни е. Но такова отвратително нещо, което в момента представлява нашата страна, във всяко едно отношение, аз лично не познавам в историята.

В края на срещата след многото поставени от варненци въпроси с познатата си усмивка заключи, че надежда има, но не трябва да е овча.

Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ е с номер 19 в предстоящите избори за национален и европейски парламент.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Пресцентър „Левицата“

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/