Категории: Избори 2024

Социологическо проучване на Медиана. Има разместване

Реклама

Както е известно, до изборите остават само седем дни, все още огромна част от българите, които традиционно гласуват на избори, се колебаят дали и за кого да гласуват. Това се равнява на над 400 хиляди потенциални избиратели. Това показва изследване на агенция „Медиана“ за обществените и политически нагласи, актуални за седмицата преди изборите.

Изследването е проведено в периода 25 май – 1 юни с 990 души чрез преки интервюта, като проучването е реализирано със собствени средства.

Ниската избирателна активност сред 2.4 до 2.7 млн. избиратели може драстично да промени резултатите. Засега обаче не се наблюдава насочване към никоя от основните политически формации. Смята се, че голямата част от тези избиратели търсят алтернатива.

Към момента партията ГЕРБ е на първа позиция, като увеличава дистанция си до 14% с втория – „Възраждане“. Разликата между втория, третия и четвъртия е в рамките на 2 %. ПП-ДБ запазват шансове за битката за второ или трето място, но засега данните сочат, че ерозията в доверието към тях продължава. Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП, и ИТН, като партията на Слави Трифонов вероятно ще може да излъчи и евродепутат.

Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента – „Синя България“, „Левицата“ и „Солидарна България“. И трите формации подобряват позициите си в сравнение с две седмици по-рано, но все още са под бариерата от 4%. За тях дните до изборите ще са решаващи. От другите партии забележимо присъствие се наблюдава при „Български възход“, „МЕЧ“ и ВМРО.

Към момента 54% от запитаните избиратели смятат, че Румен Радев е един от наистина „добрите политици“, като 33% подкрепят Бойко Борисов, а 24% – Костадин Костадинов. Едва 12% са посочили за свой избор Кирил Петков.

Предстоящите европейски и парламентарни избори ще се проведат в условията на нараснала тревожност за бъдещето на Европа и света. Близо половината от хората са убедени, че има значима опасност от световна война в непосредствено бъдеще. 44% смятат, че Европа не е поела в добра посока, но засега това не е прераснало в евро скептицизъм.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

НИМХ с прогноза: Ето какво ще бъде времето на 2 октомври по Черноморието

Според прогнозата на НИМХ днес (2 октомври, сряда) по Черноморието ще бъде с предимно значителна…

преди 20 минути

Народна медицина: Ето как се прави компрес за болно гърло с ракия

С началото на есента идва и сезонът на настинките и грипа. Един от най-неприятните и…

преди 14 часа

Апелативен съд – Варна върна делото „Коцев“ за допълнително разследване

Апелативният съд във Варна върна делото срещу кмета на гр. Варна след жалба на областния…

преди 14 часа

Коалиция ГЕРБ-СДС откри предизборната си кампания във Варна

Сигурността и икономическото развитие на България, отварянето на европейските програми и усвояване на средствата по…

преди 14 часа

Водата в София поскъпва от днес: Ето с колко

Днес КЕВР одобри бизнес плана на столичния ВиК оператор за периода 2022-2026 година. Считано от…

преди 14 часа

Наказват мъж във Варна, повредил машина за продажба на билети в автобус

Районен съд – Варна наложи наказание „пробация“ на 41-годишен, противозаконно повредил машина за продажба на…

преди 15 часа