Категории: Избори 2024

Един нов политически модел, с който народът контролира управляващите: „Пряка демокрация“ (ВИДЕО)

Реклама

„Пряка Демокрация“ идва, за да представи на народа един нов политически модел, с който гласоподавателите биха могли да контролират пряко управляващите, както и да ги отзовават, в случай, че не изпълняват предизборната си програма. Тези сериозни проблеми могат да бъдат решени именно с новия модел на държавно управление на Пряката демокрация

Представителната демокрация има два вътрешно присъщи, при това неразрешими проблема. Първо, след като изберете някого за 4-годишен мандат, вие нямате механизъм за реален контрол дали той си изпълнява обещанията, заради които сте го избрали. И второ, ако някой системно не изпълнява предизборната си програма или е замесен в нередности, няма механизъм за отзоваването му по време на мандата.

При новия модел за държавно управление на Пряката демокрация тези два проблема са решени. В постоянно действащата избирателна комисия недоволните от неизпълнените обещания могат да стартират подписка и когато подписката набере определен брой гласове, първо предупреждава и при неизпълнение отзовава избраното лице. Това става в рамките на седмици и е възможно да се прави по време на целия мандат.

Веднъж отзовано, избраното лице не може да се кандидатира до края на живота си на публична длъжност. Това е нулева толерантност за неизпълнение на обещание, некадърност или корупция. Съществува едно широко разпространено правило, измислено неизвестно от кого, което гласи, че власт власт възпира.

Предназначението на това правило е да оправдае липсата на равнопоставеност между трите власти. Но не е логично независими и равнопоставени субекти да се контролират един друг, тъй като властта не произлиза от тях. Властта, както пише във всяка демократическа конституция днес, произлиза от суверена, т.е. от народа.

Следователно контролът може да се извършва само от онзи, който овластява. А в момента това се случва като избирателят делегира правата си на политиците, които го представляват. При сегашния модел на управление избирате партия с известния ѝ лидер, както и листа от хора, които най-често са неизвестни за вас.

Това са същите хора, които впоследствие формират законодателната власт, а на другия ден след изборите, от спечелилата партия ви информират кои са министрите, формиращи изпълнителната власт, които отново са неизвестни. Двете така съставени власти – законодателна и изпълнителна – заедно излъчват съдебната власт. Това не е разделение на властите, а скрита олигархия с елементи на демокрация, която финансира партии, реди им листите за народни депутати, посочва министри и заместниците им и кадрува в съдебната система.

Докато хората се излъгани, че гласувайки, те взимат решенията. При нашия модел на държавно управление, наречен Пряка демокрация, се гласува по-отделно за всяка власт. С една бюлетина за изпълнителна, а с друга за законодателна.

По същия начин се гласува и за съдии и прокурори от определено ниво нагоре. Тоест, съдебната власт също се избира и народът има последната и най-важна дума за това кой да бъде съдия и прокурор. Това важи и за избора на ръководители, на агенции, регулатори и държавни медии.

В тази нова форма на държавно управление се постига истинско разделение на властите с механизъм за контрол и отзоваване на политическите и административни длъжности. При съвременното развитие, представителната демокрация вече е овладяна напълно от задкулисните елити, които се стремят към тотален контрол над живота ни, наричани напоследък „Deep State“, което бързо върви към форми на диктатура. Единствената алтернатива за истинска демокрация е пряката демокрация.

Ако хората искат да живеят в демокрация и от тях да зависи какво ще бъде развитието на държавата им, те непременно трябва да се включат в борбата за установяването на този нов политически модел. Иначе ще бъде късно.

„Пряка демокрация“ е с номер 27 в бюлетината на изборите.

Източник: „Пряка демокрация“

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще промени ли ремонтът през местност „Боровец“ маршрута и разписанието на автобус № 46?

Ремонтът през местност „Боровец“ няма да промени маршрута и разписанието на автобус № 46 на…

преди 6 часа

Голям грях в Айтос: Изхвърлиха новородено бебе до кофи за боклук

Стана ясно, че новородено бебе е било изхвърлено до кофи за боклук в Айтос. Сигнал…

преди 6 часа

Спортни звезди вдъхновиха децата в детска градина във Варна по време на Седмица на спорта

През изминалата седмица ДГ №30 "Синчец"- гр. Варна реализира събитие по повод Европейския ден на…

преди 6 часа

Иван Илчев: Добре би било и площадът, и катедралата да се преименуват от „Св. Александър Невски“ на „Св. Иван Рилски“

И според академик Иван Илчев би било добре ако площадът и храмът "Св. Александър Невски"…

преди 6 часа

Марешки има интерес към Спартак – Варна?

Припомняме, че шефът на Спартак Варна Павлин Николов реши да спре финансирането на „соколите“ след…

преди 6 часа

Младият Слави се бори с тежка болест: Има нужда от помощта ни

33-годишният Светослав вече три години се бори с коварно заболяване - рак на дебелото черво.…

преди 7 часа