in

Министърът на образованието във Варна: Четвъртокласниците в България са в топ 15 в света

Снимка: Апелативен съд - Варна

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков гостува във Варна за национална конференция. В Морската столица той заяви, че българските четвъртокласници са в топ 15 в света.

Българските четвъртокласници традиционно дават резултати на международните изследвания, които нареждат страната ни в топ 15 на света. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на откриването на Национална конференция „Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование“.

„Една от важните задачи пред нас е да вземем добрия опит, който имаме от началния етап на обучение и да го приложим в пред-гимназиалния и гимназиалния – с повече интегрираност, с индивидуален подход, с развиване на уменията на децата“, обясни проф. Цоков. Той подчерта, че основен приоритет е българската образователна система да се адаптира към нуждите на новото поколение.

„Защото днешните деца и младежи задържат много по-малко време вниманието си, но същевременно са силни личности, готови да се борят за своя успех“, каза министърът и припомни, че според световните анализи се очаква днешните ученици да сменят по 2-3 професии през своя жизнен път и предизвикателството пред всяка образователна система е да ги подготви за това, съобщава МОН.

МОН е стартирало и разговор за провеждане на матурите на дигитални устройства, но това ще е процес, който ще бъде подложен на максимално широк дебат, съобщават от МОН.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.