Категории: Избори 2024

Доц. д-р Антон Тонев – кандидат за депутат от МИР-3 на коалиция „ПП/ДБ“: От гасене на пожари и наливане на „пари в морето“ към инвестиции в здравеопазването и трайни резултати

Реклама

Днес в медия „Нова Варна“ доц.д-р Антон Тонев – кандидат за депутат от МИР-3 на коалиция „ПП/ДБ“ – продължава да ни информира за каузите, свързани със здравеопазването, които защитава. В следващите редове ще разберете как той смята, че може да бъде полезен на гражданите на Варна в неговата професионална сфера – здравето, ако бъде избран за народен представител.

Според доц.д-р Антон Тонев здравните проблеми са всеки ден пред нас и чакат идеи и много работа. Той смята, че към редицата проблеми, които важат за всеки българин, се наслагват и много чисто варненски вариации. „Това прави системата още по-зациклила, недружелюбна, недостъпна и искаща да се доплаща още повече. Резултатите обаче са неясни в неясно бъдеще, а здравето се пази чисто на късмет.“ 

„Тези регионални здравни проблеми са се трупали в годините като камара от нерешени задължения на кмета и Общинския съвет на община Варна“, разказва  доц.д-р Тонев. Той е имал възможност да се запознае с тях като съветник по здравните въпроси на кмета на Варна – Благомир Коцев и ето какво е установил: 

разходите за издръжката на общинските лечебни заведения са раздути и се заплащат на две нива. „Веднъж от нашите дънъци за поддръжката на западнали сгради с лоши битови условия и втори път – от нашите джобове за доплащане на самата услуга“, убеден е доц.д-р Тонев. Това, според него, води до ситуация, в която парите все недостигат. По негово мнение, причината за тези проблеми се корени в липсата на здравни експерти в общинската администрация.

„Защо смятам, че такива здравни експерти липсват в Община Варна? Защото в нашата община липсва документ и основна посока какво искаме да постигнем с общинската собственост, за която пилеем пари. Нямаме и никога не е имало Общинска здравна стратегия, в която ясно да посочим кои лечебни заведения ще се подпомагат, какви инвестиции ще се правят в хора, сгради и апаратура, от какви здравни услуги имат нужда варненци и какво ще им предложим утре, другата година или след 5 или 10 години.“ – категоричен е доц.д-р Тонев. Той се е заел да обобщи досега известната информация и да предложи на кмета на Варна и на варненския Общински съвет план-програма за поддържане и развитие на общинската здравна система. 

Според доц.д-р Тонев, най-важна за тази система е устойчивостта й във времето. „Защото лекарите и медицинските сестри имат нужда от професионална сигурност, за да изберат да работят в своя град, а всички ние като пациенти – от убеденост, че ще получим най-добрата възможна услуга от лекар, на когото имаме доверие.“ 

Какво предлага доц.д-р Тонев да се направи за общинската здравна система?

Смятам, че диагностично-консултативните центрове или нашите поликлиники се нуждаят от много инвестиции, за да развиват съвременна здравна помощ. Те трябва да получат средства за ремонти и да придобият приветлив вид. Нужни са средства и за нова апаратура, за да може да се затвори на едно място целият цикъл от преглед и диагностика и това да се прави с нови ехографи, скенери и уреди за ЯМР.“- убеден е кандидатът за народен представител под номер 3 в листата на коалиция „ПП/ДБ“.

Ще инвестираме и в нашите общински болници, в които могат да ни приемат, диагностицират и лекуват, когато положението е по-сериозно. Когато цялата система е добре балансирана между нуждите на гражданите и възможностите на Здравната каса да плаща здравни услуги, когато са направени нужните инвестиции и най-близкото ни ДКЦ не изглежда като поликлиника от 1974 г. Тогава ползването  на здравни услуги няма да бъде непрекъснато търсене и притеснение, а понякога дори –  кошмар.“ – смята доц.д-р Тонев.

Според него, за съжаление, всички ние сме посещавали такива здравни заведения, в които след това не ни се стъпва повече. „С крайно неудобство установих, че има лечебни заведения, собственост на Община Варна, които са с предписания от техния регулатор – РЗИ (Варна) – от поне година назад за извършване на „животоспасяващи“ ремонти и „притежават“ течащ покрив, липсваща дограма, разпадащи се стени.“ – разказва доц.д-р Тонев за разкритията, до които е стигнал, работейки като съветник по здравните въпроси в Община Варна.

Доц.д-р Антон Тонев засяга и темата с варненския Тубдиспансер – общинско лечебно заведение, което вече близо 20 години е сред най-проблемните в града. „В момента тази болница получава по половин милион годишно от бюджета на Варна, за да лекува… 70 души на година. Не можем да я закрием, защото това би увеличило рязко заболеваемостта от Туберколоза. Но се оказва, че нашата Специализирана болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични болести (така е цялото име на лечебното заведение, което се помещава в цели две сгради) е регистрирана да извършва още много дейности, които да й осигурят доход. Но те са само на хартия, понеже няма лекари, които да искат да работят в стара и разпадаща се сграда на край града.“

По думите му, през последните 5 години варненци сме дали 2.5 милиона лева от нашите пари, за издържаме тази сграда и с нито един лев от тях не е решен нито един от проблемите й, а болницата е на път да се самозакрие.

Какво е решението?

„Първата и задължителна стъпка е да си признаем и опишем всеки един от недостатъците, които правят общинската здравна система непривлекателна за варненци.“ – смята доцентът. Според него, първият от тях е липсата на отговорност и ясни идеи за управлението на здравните активи на Общината у предните управляващи. 

„И тук по-страшна е не липсата на мениджърска отговорност на управленци за поверената им собственост, колкото нехуманната липса на социална отговорност към варненци, които в един момент могат да се окажат пациенти и да имат нужда от достъпна здравна услуга.“ – убеден е доц.д-р Тонев.

Следващата стъпка, според него, е да се възприеме съвсем нов бюджетен подход – от гасене на пожари и наливане на „пари в морето“ към инвестиции в здравеопазването и постигане на устойчивост и резултати.

Доц.д-р Антон Тонев смята, че подобни са проблемите и в останалите здравни заведения на територията на града. „Степента им на западналост обаче е в зависимост от това до колко съответният директор е бил близък или не до скоро управлявалата партия в Община Варна и дали е имал достатъчно умения да развива лечебното заведение и да настоява за средства от общинския бюджет за ремонти и капиталови разходи.“ – убеден е той и добавя, че случаят с Тубдиспансера, обаче, е направо христоматиен. 

„В България има още 13 такива тубдиспансера и ние решихме да се запознаем с тяхната работа. Оказа се, че един от тях, вместо да работи в нищета и да чака подаяния, работи на печалба и връща дивидент в Общината. Да, връща печалба в Общината. Това няма как да бъде разбрано от „управленци“, за които „формирането на печалба“ единствено е възможно при организиране на обществени поръчки с избрани фирми.“. Това доц.д-р Тонев сподели за усилията, които е положила сегашната местна власт, както и той самият, за спасяването на варненския Тубдиспансер.

„Съвсем скоро ще предложим оздравителен модел не само за Тубдиспансер – Варна, но и за всички общински лечебни заведения и ще покажем ясно, че здравето на варненци е един от най-големите ни приоритети, за който ще предложим нов модел. Модел, който ще осъществим умно, морално, прозрачно и в полза на всички варненци.“ – споделя кандидатът под номер 3 в листата на коалиция „ПП/ДБ“ за Варна. 

„Ще се радвам да представлявам всички онези, които искат да живеят в съвременна, модерна и европейска България, които смятат, че нямаме право да оставяме бъдещето на децата и родителите си, и своето собствено, в ръцете на онези, за които властта е не инструмент за съзидание и общо благоденствие, а схема за крадене на обществените средства и подтискане на свободния дух.“ – завършва своето обръщение към варненци доц.д-р Антон Тонев и добавя, че за него ще бъде чест да оправдае тяхното доверие и техните надежди, както и да ги превърне в нова реалност за Варна.

„Гласувайте с № 14 в бюлетината за „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и с преференция 103 за мен – доц. д-р Антон Тонев. Благодаря Ви!“

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит имен ден на всички, празнуващи днес

На 29 септември отдаваме почит към велики християни – Свети Теофан и Свети Кириак. Свети…

преди 2 часа

Ще има ли масово спиране на водата във Варна заради ремонт на магистрален водопровод

Стана ясно, че поради реконструкция на магистрален водопровод "Варна - Златни пясъци", са възможни смущения…

преди 2 часа

До часове спира тока във Варненско на тези адреси

На 30.09.2024 г. В периода 8:30 ч. до 16:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди 2 часа

Мъж с положителна проба за канабис прегази 3-годишно дете

Както стана ясно, автомобил прегази тригодишно момиченце в с. Дебелт, общ. Средец. Колата е с…

преди 2 часа

Властите извеждат сънародниците ни от Ливан

Във връзка с ескалацията на ситуацията в Близкия изток и по-конкретно в Ливан министър-председателят Димитър…

преди 2 часа

Във Варна е обявен оранжев код за опасно време. Какво да очакваме

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от запад-северозапад ще започне…

преди 2 часа