in

Във Варна показват вълнуващи изображения на космически обекти

Снимка: Google Street View

Днес (7 юни) в 15:00 ч. в НАОП „Николай Коперник“ във Варна ще бъде официално открита изложба с първите изображения на космически обекти, заснети с новия 1,5-м телескоп на НАО Рожен и ще бъде достъпна за посетители през лятото. Това съобщават от Обсерваторията във Варна за медия „Нова Варна“.

Фотосите с автор астрономът гл. ас. д-р Милен Минев, обработени от астронома Емил Иванов, който е и оперен изпълнител, включват изображения на звезди, мъглявини, галактики, звездни купове и образувания от междузвезден газ и прах. Сред тях са впечатляващите „Стълбове на сътворението“ в мъглявината Орел от съзвездието Змия.

Откриването на фотоизложбата „Новият 1,5-м телескоп в НАО Рожен“ във Варна ще бъде последвано от награждаване на участниците в конкурса „Трудните стъпки към истината за Вселената“, организиран от Община Варна, НАОП „Н. Коперник“ и РУО – Варна за ученици от 5-12 клас, разделени в две възрастови групи в три различни категории. Награждаването на призьорите в конкурса е в годината, когато се навършват 2300 г. от рождението на знаменития древногръцки учен Ератостен и 460 г. от рождението на великия италиански физик и астроном Галилео Галилей.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.