Категории: Избори 2024

Николай Костадинов от „Възраждане“: Ние сме против изграждането на база на НАТО във Варна (ВИДЕО)

Реклама

Днес във Варна се проведе пресконференция на общински съветници от групата на „Възраждане“ в ОбС – Варна и граждани.

На пресконференцията присъстваха Николай Костадинов – зам.-председател на Общински съвет – Варна, Георги Георгиев – зам.-председател на „Възраждане“ и общински съветник, Юлиян Губатов – председател на варненската организация и общински съветник и Васил Василев – гражданин на Община Варна.

Поводът за днешната пресконференция е входираното от „Възраждане“ предложение за решение към Общински съвет – Варна, а именно:

„Общински съвет – Варна приема декларация със следната официална позиция: Общински съвет – Варна не дава съгласие Координационен център на НАТО за Черно море да бъде изграждан във Варна. Такъв не следва да бъде приеман на територията на Община Варна при никакви условия“.

„Ние от „Възраждане“ смятаме, че България няма място в този военен конфликт. Не искаме по никакъв начин нашият град да бъде потенциална мишена на бомбите на войната. Поради факта, че сме в предизборна кампания ще кажа следното: Всички тези, които гласуват за така наречените евроатлантически партии, всъщност гласуват за войната, а тези, които гласуват за нас от „Възраждане“ – гласуват за мура“, заяви Николай Костадинов.

„С оглед на зачестилите военни конвои, които минават през територията на варненска община, искам да дам думата на Георги Георгиев, който е пряк свидетел на тези военни колони“, каза още Костадинов.

„Не е тайна, че Варна се превръща в един военен полигон. През ден виждаме военни колони, които кръстосват града и притесняват гражданите, и най-вече туристите. В началото на туристическия сезон вместо нещо градивно и интересно, Варна предлага на гостите си военни колони, страх, репресии, всичко, което е против необходимостта на един туристически град, най-вече Морска столица. Тази седмица във вторник бях свидетел на поредната военна колона, която наближи Варна откъм магистралата, от Бургас в посока Варна. Интересното беше, че военна полиция изпрати патрулен автомобил, който отиде и блокира изхода на Аспарухово и всички жители на района знаят какво следва – едно грандиозно задръстване, една огромна тапа. Това, което предприех аз като общински съветник и което би трябвало да неправи всеки, е да достигна до патрулния автомобил на полицията и да поискам той веднага да бъде преместен. Започнахме спор. Моето искане като общински съветник на „Възраждане“ беше час по-скоро да се премахне патрулният автомобил и да бъде отпушено движението по Аспарухов мост. Защото военна полиция блокира движението на граждани, за да може да премине военна колона, която явно се била движила със специален режим на движение. И оттам нататък благодарение на това, че военна полиция блокира движението на автомобили, се получи огромно задръстване, което продължи с часове. Изключително грозно положение се получи. Движението беше блокирано около 7:30 ч. и 7:45 ч.- един от най-натоварените периоди“, заяви Георгиев.

Инцидентите с военната колона обаче не спират дотук. В пресконференцията участва и варненецът Васил Василев, който е станал свидетел на интересна ситуация.

Ето какво сподели пред медиите във Варна Василев:

„Случаят е от миналия петък и ситуацията се разиграва на кръговото кръстовище в района на „Максуда“. Става въпрос за конвой от поне 67 натовски камиони, ескортирани от военна полиция.

Кръговото беше затворено от военна полиция, с изключение на входа, от който камионите трябваше да преминат. По стечение на обстоятелствата се оказах първа кола и след като видях, че скоро няма да успея да премина, слязох от автомобила да изпуша една цигара.

Реакцията на патрула на военна полиция се прояви чрез изказване по мегафон с думите:

Всички да запазят позициите си, защото в противен случай ще бъдат принудени да открият огън.

След като това се чу по мегафона, останалите водачи се ядосаха и започнаха да излизат от автомобилите си. Ние им зададохме въпроса на какво основание някой ще открива огън срещу нас, но отговор не получихме.“, каза Василев.

За щастие до инцидент не се е достигнало и блокираните автомобили след дълго чакане са успели да преминат през задръстения участък.

„Ставаме свидетели на все повече и повече безпрецедентни случки във Варна и се замисляме дали нашето здраве и сигурност не са застрашени, с оглед на военния конфликт, който е в Украйна и това дали България няма да бъде намесена пряко в него.“, допълни Николай Костадинов.

Общинският съветник от „Възраждане“ Юлиян Губатов също коментира темата, посочвайки, че НАТО е репресивен апарат:

„В програмата на „Възраждане“ е заложено иницииране на референдум за излизане от НАТО, защото НАТО се е превърнал в американска военна организация, която вместо да създава стабилност, създава военни конфликти по целия свят. НАТО е репресивен апарат, в който държавите членки са всичко друго, но не и равнопоставени партньори.

Демокрацията, която раздава тази военна организация в различни части на света, е вредна за мира. НАТО иска да превърне Балканите и България в пушечно месо в един чужд военен конфликт, в който България място няма. Ние от „Възраждане“ няма да допуснем създаване на команден център на територията на България.

На 09.06. избирайки „Възраждане“, избираме мира. Избирайки всички останали, избираме войната“.

Възраждане е с номер 12 в бюлетината

Източник: Пресцентър на „Възраждане“

Купуването и продаването на гласове е престъпление! 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Математик изчисли шансовете за коалиции при 7-партиен парламент

Математикът проф. Огнян Кунчев направи коментар относно това какво е вероятното разпределение на мандатите при…

преди 2 минути

Благотворителна акция тече във Варна: Събират помощи за пострадалите от пожара в с. Воден

С благотворителен търг и дарения голяма общност във Варна събира помощ за пострадалите от пожара…

преди 17 минути

Сигнал към медия „Нова Варна“: Тези улици се наводняват при всеки по-силен дъжд

Снощи читателка на медия "Нова Варна" изпрати към екипа ни сигнал за наводнени варненски улици.…

преди 26 минути

Експерт обяви с колко ще поскъпне олиото в България

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов обясни, че към момента…

преди 37 минути

Започва есенно-зимната дератизация на територията на община Варна

Дейностите са планирани за период от два месеца до края на месец ноември, научи медия…

преди 43 минути

Последни данни за щетите и обстановката в област Варна след изминалата нощ

От Областна администрация - Варна съобщиха за медия "Нова Варна" какви са щетите в областта…

преди 56 минути