Категории: Варна

Ще има ли нова криза с боклука във Варна? Кметът смята случая за криминален

Реклама

Кметът твърди, че има доказателства за умишлени действия в посока замърсяването на града. На някои места във Варна микросметищата изглеждали „почти режисирани“. Ето и пълният текст от съобщението на варненския кмет по въпроса:

„Ситуацията с боклука във Варна има криминален характер. Внасяме сигнал до прокуратурата с доказателства за умишлени действия от страна на неидентифицирани лица. Някои ще ги нарекат обикновени събирачи на вторични суровини, но дори и да е така, пак ще си понесат последствията.

Кадрите от видеонаблюдението не са единствените доказателства, които прилагаме. На много места във Варна микросметищата изглеждат почти режисирани. Разполагаме и с десетки твърдения от свидетели за организирани групи, които в тъмната част на денонощието изкарват боклука от контейнерите и го разхвърлят наоколо.

Дали в действията на лицата, нарочно изхвърлящи боклук около кофите за смет, има мотив у варненци да остане трайното внушение, че градът ни тъне в мизерия, ще реши следствието.

По този повод днес поисках извънредна среща с началника на ОД на МВР, РИОСВ, Областна управа и управителя на сметопочистващата фирма ЗМБГ, която ще се проведе още утре.

С това обявяваме война на боклука във Варна.

Сред другите мерки, които предприемаме, е нов регламент за изхвърлянето на едрогабаритни отпадъци. Графикът предвижда те да се изхвърлят в конкретни дни и часове за всеки един от районите на Варна. Ако вещите се изхвърлят извън посочените дни, на гражданите ще бъдат налагани санкции.

Във вторник също така наредих на всички еколози към Община Варна и районните кметства да излязат на терен и да извършват масови проверки за нерегламентираното изхвърляне на отпадъци. Следи се за изхвърлянето на смет както от страна на търговски обекти, така и на граждани. От сметопочистващата фирма всеки ден получавам снимки на празни контейнери с огромни сметища около тях. Те се създават от недобросъвестни граждани, които явно нямат време да вдигнат капака на контейнера, за да видят, че вътре е празно.

Призовавам варненци да прекратят тази практика, защото от нея страдаме всички. Санкции ще се налагат, докато не се научим.

Ще завърша с това, че сметопочистващата фирма ЗМБГ е била глобявана за неизпълнението на задълженията си всеки месец, откакто поехме общинската администрация.

Надеждата ми е, че можем да се научим на добросъседство и без да се налага да правим същото с варненци“.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Лесна рецепта за вкусен ябълкoв щpудeл през есента

Щруделът е много вкусен и сезонен десерт. Предлагаме ви лесна и вкусна рецепта. Пълнeжът ce…

преди 8 часа

Зеленски: Тръмп ще е на наша страна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в излъчено интервю за телевизия „Фокс нюз“ (Fox News), че…

преди 8 часа

Сезонът на камбите започва: Как да си ги приготвим за зимата

Камбите са едни от най-често срещаните зеленчуци по пазарите в България през есента. Те са…

преди 8 часа

Морето е пълно с чернокоп. Каква е цената на пазара

На пазара в Каварна е пълно с чернокоп. Има различни големини и на различни цени.…

преди 8 часа

Как да се борим с есенната депресия

Ако забележите драстични промени в настроението си през определени периоди от годината, може да имате…

преди 8 часа

Земетресение удари Централна Калифорния

Стана ясно, че земетресение с магнитуд 4,2 разлюля част от Централна Калифорния, съобщи Геофизичният институт…

преди 9 часа