Категории: България

Излезе пълната прогноза за времето през лято 2024

Реклама

Това лято температурите ще стигнат над 40 градуса. Наближава първата гореща вълна. През следващата седмица се очаква температурите да достигнат до 38 градуса. Възможно е на места да удари и 40. Ако бъде издаден червен код, това означава, че има опасност от горски пожари. Това каза Симеон Матев – климатолог и главен асистент в Геолого-географския факултет на Софийския университет.

„Традиционно най-топлите места са Русе, Хасково, Димитровград, Пловдив и разбира се – Сандански и Петрич. При сегашната гореща вълна се очаква именно тези райони да достигнат най-високите температури. И понеже е първа горещина за сезона, ще я понесем тежко. Но с напредването на сезона, ще свикнем с горещините и няма да ни правят впечатление“, обясни още Симеон Матев, предаде БТВ.

„Винаги когато има условия да превали, през лятото обикновено и прегърмява. Май и първата половина на юни са периода, в който гръмотевичните бури са най-чести като явление спрямо цялата година. Това е нещо нормално. Тази година дори по-рано се сложи край на този почти ежедневен период с превалявания. Смея да кажа, че юни ще си бъде типично летен месец, за разлика от предишните 3, 4 години“, допълни климатологът.

„За туризма това е добре, че през юни ще има повече слънчеви часове. Времето ще е по-стабилно. За земеделците обаче не е добре. Пожарите са неблагоприятен елемент от страна на климата. По-характерни са за втората половина на лятото. Всеки един ден с валежи сега, означава един ден по-малко с вероятност за пожари през втората половина на лятото. Започвайки със сухо време от сега, можем да очакваме по-висока пожароопасност през юли и август, добави Матев.

Той припомни, че преди две години Германия и Белгия преживяха най-тежките наводнения от 250 години насам.

„Само две години по-късно това се случва отново. Което показва, че климатът ни се намира в нов период на развитие. И тази нова фаза предполага случването на екстремни явления, които някои хора дори не са преживявали. Това са новите условия, с които ние трябва да се справяме“, обясни Симеон Матев.

По думите му утрешният ден ще е много благоприятен за избори.

„Няма да има екстремности и събития от метеорологичен аспект, които да нарушат изборния ден. В планинските райони на Западна България ще се развият тлъсти купести облаци, но местата с такъв валеж няма да са много. Не би трябвало да очакваме проблеми поне с времето в изборния ден“, заключи климатологът.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Народна медицина: Ето как се прави компрес за болно гърло с ракия

С началото на есента идва и сезонът на настинките и грипа. Един от най-неприятните и…

преди 12 часа

Апелативен съд – Варна върна делото „Коцев“ за допълнително разследване

Апелативният съд във Варна върна делото срещу кмета на гр. Варна след жалба на областния…

преди 13 часа

Коалиция ГЕРБ-СДС откри предизборната си кампания във Варна

Сигурността и икономическото развитие на България, отварянето на европейските програми и усвояване на средствата по…

преди 13 часа

Водата в София поскъпва от днес: Ето с колко

Днес КЕВР одобри бизнес плана на столичния ВиК оператор за периода 2022-2026 година. Считано от…

преди 13 часа

Наказват мъж във Варна, повредил машина за продажба на билети в автобус

Районен съд – Варна наложи наказание „пробация“ на 41-годишен, противозаконно повредил машина за продажба на…

преди 13 часа

Русия призова Израел да изтегли войските си от Ливан и отправи предупреждение

Русия отправи вризив към Израел да изтегли войските си от Ливан, като предупреди, че нападението…

преди 14 часа