in

Откриха вируси гиганти в ледовете на Гренландия

Снимка: Pixabay

Научната общност е изправена пред нова реалност: гигантски вируси, открити в арктическия лед, могат да играят важна роля в борбата с глобалното затопляне. Тези свръхголеми вируси бяха открити за първи път в ледовете на Гренландия. Учените предполагат, че вирусите могат да въздействат върху цъфтежа на тъмните водорасли, ускоряващи топенето на леда.

Изследователите от датския университет в Орхус публикуваха своите констатации в списание Microbiome през месец май. Според тях гигантските вируси са способни да заразяват водораслите, които почерняват леда и намаляват способността му да отразява слънчевата светлина. Това, на свой ред, ускорява топенето на леда и влошава климатичните промени.

Водораслите, които цъфтят всяка пролет под влиянието на слънчевата светлина, са част от сложна екосистема, включваща бактерии, гъбички и протисти. Откриването на гигантските вируси в тези среди поставя началото на нови изследвания, които ще се опитат да разберат по-добре взаимодействието между тези организми и потенциалното им въздействие върху екосистемата.

Проучванията са направени чрез събиране на проби от тъмен лед, червен сняг и топящи се дупки в ледовете на Гренландия през 2019 и 2020 г. Анализът на ДНК от тези проби показва наличието на генетични последователности, свързани с гигантските вируси.

С новите данни и последващи изследвания, учените се надяват да успеят да предложат потенциални решения за забавяне на глобалното затопляне.

Публикувано от Зоя Георгиева