in ,

Студен въздух нахлува в България до часове: Идват гръмотевични бури и дъждове

Колаж: "Нова Варна"

Климатологът Симеон Матев обяви, че от сряда до събота ще започне да нахлува по-хладен въздух и атмосферата ще бъде нестабилна.

Очаква се да се развиват гръмотевични бури с интензивни дъждове. Има висок риск и от градушки, обяви климатологът в ефира на Нова телевизия.

Във вторник в София и Русе е отчетен температурен рекорд – 33 и близо 39 градуса.

„Вчера и днес е пикът на тази гореща вълна. Морската вода е по-топла от обичайното, около 23-24 градуса. По гръцкото крайбрежие е 25-26 градуса. Тези стойности обикновено се достигат в края на юни. Целият световен океан отбелязва рекордно високи температури 14 пореден месец”, поясни Матев. За последните 30 години юни се е затоплил с 0,7 градуса, докато юли и август затоплянето е с почти 2 градуса.

„Рисковите групи при горещините са децата, възрастните хора и тези със сърдечно-съдови заболявания. Препоръчваме да не се излиза навън между 11:00 и 16:00 ч., да се носят светли и проветриви дрехи, както и шапки с голяма периферия. Приемът на течности е задължителен. Алкохолът е противопоказен. Добър заместител на кафето е айранът, тъй като организмът се дехидратира от топлото време, а това подпомага спада на кръвното налягане”, коментира в ефира на „Здравей, България” д-р Мерал Расим.

Според хидрометеоролога в ИАППД Емилия Петранова до 11 юни в град Русе са подобрени 15 температурни рекорди.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/