in

Откриха огромен древен мистичен кръг на остров Крит

Снимка: Министерство на културата на Гърция

Археолози се натъкнаха на огромен древен мистичен кръг, част от монументален комплекс на 4000 години на гръцкия остров Крит. Древната каменна конструкция е открита на върха на критски хълм и озадачава археолозите какво точно е било нейното предназначение.

Но докато находката предизвиква вълнение сред археолозите, нещата не стоят така за инвеститорите на голям проект за ново летище на острова на същото място.

Гръцкото министерство на културата заяви във вторник, че структурата е „уникална и изключително интересна находка“ от минойската цивилизация на Крит, известна със своите разкошни дворци, пищно изкуство и загадъчна писменост. Наподобяващи огромно автомобилно колело отгоре, руините на лабиринтната сграда с площ от 1800 квадратни метра излязоха на бял свят по време на скорошни разкопки от археолози, съобщава гръцкото издание „еКатимерини“.

Снимка: Министерство на културата на Гърция

Мястото беше предназначено за радарна станция, която да обслужва ново летище в процес на изграждане близо до град Кастели. Предвидено да бъде отворено през 2027 г., се предвижда да замени второто по големина летище в Гърция в Ираклион и да обслужва до 18 милиона пътници годишно.

Археолозите все още не знаят за какво е служила структурата на хълма. Все още е в процес на разкопки и няма известни минойски паралели. Така че за момента експертите предполагат, че може да е бил използван за ритуал или религиозна функция.

Обградена от осем стъпаловидни каменни стени с височина до 1,7 метра, вътрешната структура е била разделена на по-малки, свързващи се пространства и вероятно е имала плитък покрив.

Снимка: Министерство на културата на Гърция

В изявлението на министерството се казва, че не изглежда да е било жилище, а находките отвътре включват голямо количество животински кости.

„Възможно е периодично да е бил използван за ритуални церемонии, включващи консумация на храна и вино“, се казва в изявлението.

Министерството казва, че сградата е била използвана главно между 2000-1700 г. пр. н. е. и е основана по времето, когато са построени първите дворци на Крит – включително в Кносос и Фестос.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/