in

Започва период със стабилно лятно време

Снимка: Община Варна

Според прогнозите на синоптиците в България започва период на стабилно лятно време. През 2024 г. астрономическото лято в Северното полукълбо започва на 20 юни в 23:50 ч. българско време.

Ще бъде предимно слънчево, след обяд с развитие на купеста облачност. Има малка вероятност за изолирани краткотрайни валежи, главно в планините, а в понеделник – и в Югозападна България. Вятърът ще е слаб, отначало от северозапад, в средата на седмицата – от изток-североизток, а в нощните часове в много райони ще стихва. Температурите бавно ще се повишават и към петък #максималните ще са между 32° и 37°.

Лятото е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с есента, зимата и пролетта. Астрономично то започва с лятното слънцестоене (около 21 юни в Северното полукълбо и 22 декември в Южното полукълбо) и свършва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 22 март в Южното полукълбо).

В метеорологията се използва различна конвенция – месеците юни, юли и август в Северното полукълбо и декември, януари и февруари в Южното полукълбо. Лятото е сезонът с най-високи температури.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/