in

Царят на масата през лятото: Как да си направим най-вкусният таратор

Кадър: Youtube/Food Channel L

Тараторът е любима храна за българите. Особено в топлите дни. Първата стъпка от рецептата за таратор е подготовката на краставиците.

Измивате краставицата и я обелвате. Ако сте успели да се сдобиете с пресни краставици, произведени от някоя баба на село няма нужда да ги белите. Нарязвате я на много малки парченца / кубчета. Много домакини настъргват краставицата, за да спестят време. Така краставицата омеква повече и тараторът става като каша. Но в случай, че сте наистина жадни и не можете да чакате дълго, можете да ползвате и този метод, предава supichka.com.

Изсипвате краставицата в голяма купа и прибавяте към нея ситно нарязания копър (може да ползвате и сух копър), смлените орехи и чесъна, който сте счукали, или нарязали на много дребно. За разлика от французите обаче много българи не обичат чесън, затова можете да не добавяте чесъна към таратора, а да го оставите в отделна чинийка, така всички ще са доволни: любителите на чесън ще си добавят в последствие, а противниците няма да се мръщят.

След като сте прибавили чесъна, орехите и копъра поселете, добавете и олиото/зехтина и разбъркайте добре. След това разбийте една кофичка мляко с една кофичка студена вода, добавете към сместа с краставиците и пак разбъркайте. Тараторът е вече готов.
Съвет: Ако ви се стори, че тараторът не е достатъчно студен, може да добавите и няколко кубчета лед.

Ако сте почитатели на студените супи и сте склонни да експериментирате можете да пробвате и студената испанска доматена супа гаспачо, студената крем супа от тиквички и авокадо, или пък ексцентричната розова студена супа от червено цвекло, която може да бъде наречена и таратор с червено цвекло. И трите студени супи са много лесни и бързи за приготвяне, но са нетипични за българската кухня. Въпреки това биха могли да намерят почитатели, тъй като са много освежаващи и подходящи за горещите летни дни.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/