Категории: Любопитно

Кога са Горещниците и какво е строго забранено през тези дни

Реклама

Често се спори кога точно са най-горещите дни през годината дали юни или юли. Според народните вярвания и представи датите 15-ти, 16-ти и 17-ти юли са познати още като Горещници. Празниците имат езически произход и са свързани с култа към огъня.

Според народните традиции пече ли силно слънце през трите горещника – топли, без сняг и виелици ще бъдат и зимните януарско-мартенски дни. През Горещниците не се работи, не се ходи пеша, не се пече хляб, за да се опази трудът от огнени стихии и градушки,

Горещниците се празнуват от хората, в чиито професии се използва огън. Съществува вярване, че който се окъпе по време на Горещниците в лековити води, не се разболява през годината.

Според народната традиция в продължение на три дни – 15, 16 и 17 юли не се ходи на нива, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб. Неспазването на тези забрани води до пожари и градушки. Тези три дни се смятат и за най-горещите през годината.

Смята се, че това са най-топлите дни от годината, когато човек трябва да се пази от парещите лъчи на слънцето и да се моли за неговото милосърдие към хората. Всъщност празникът е езически – в култ е издигната огнената стихия и нейната безгранична сила.

Горещниците се отбелязват предимно в Северна и в Западна България, но ритуали се извършват и в някои югозападни райони. В зависимост от това къде се намирате, може да чуете различни имена както за Горещниците, така и за отделните дни, през които те се отбелязват.

Най-горещото тридневие за годината е познато още като Блъсъци и Германовци , тъй като се смята, че огънят слиза на земята с гръм и светкавици. В Северна България 15-ти, 16-ти и 17-ти са известни съответно като Чурлига, Пърлига и Марина Огнена, а в Южна – Люта, Чурута и Опалена Мария. Седмицата, в която се падат тези дати, се нарича Запалена или Опалена неделя.

Преди години, когато хората зависили още по-силно от природата и нейните капризи, те вярвали, отбелязването на Горещниците предпазва дома и нивата им от пожари и градушки. Най-строго се спазвали първият и третият ден.

По време на Горещниците не бива да се подхваща работа, както вкъщи, така и в градината. В противен случай природата щяла да си отмъсти като изпепели земята. Ако някой посмеел да подхване нещо, то задължително се горяло. Освен това през първия ден хората в селото трябвало да изгасят огнищата и да не палят огън в домовете си.

Едва на третия ден те можели да върнат светлината и топлината в домовете си. Това ставало след като в селото се палил „ божи огън “, на който хората се молели да ги пази от болести и бедствия. След молитвата всеки от селото можел да си вземе от огъня. На 17-ти юли освен краят на Горещниците се чества и деня на Света Марина.

Смята се, че тя е повелителката на огъня, пожарите и бурите, покровителка на градушките и пазителка на змиите. На този ден Света Марина влизала в сънищата на тези, които вярват в нея, и им давала съвети как да решат проблемите си. В някои части на страната хората определяли Илинден като край на Горещниците, тъй като легендата разказва, че Свети Илия убивал лами и змейове, като изпращал огнени стрели.

Днес обаче се смята, че двата празника са отделно един от друг. Още поверия за Горещниците: Хората вярват, че по време на Горещниците лековитите извори имат най-голяма сила. В някои райони се гадае какво ще е времето през първите три месеца на идната година в зависимост от това, което е то при Горещниците.

През трите най-горещи дни в годината празнуват всички занаятчии, чиято работа е свързана с огън. На 28, 29 и 30 юли пък се отбелязват астрономическите горещници. Разминаването с горещниците, отбелязвани от народа (15, 16, 17 юли) идва заради преминаването към юлианския календар, който с времето се отдалечава от григорианския заради повечето високосни години в него.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Велосипедист е с фрактура на черепа и мозъчна контузия: Настанен е в болница във Варна

Велосипедист е с опасност за живота след възникнал пътен инцидент по пътя между село Оброчище…

преди 47 секунди

Служители на ВиК – Варна ще даряват кръв

Служители на ВиК – Варна ще даряват кръв на 27 юни, съобщават за медия "Нова…

преди 9 минути

ПП-ДБ на консултациите при президента: Оставаме в опозиция (ВИДЕО)

ПП-ДБ проведе консултации за съставяне на правителство при президента Румен Радев. Оставаме в опозиция, заяви…

преди 13 минути

Важно съобщение за бъдещите първокласници във Варна

Стана ясно, че са били обявени 505 свободни места за първокласници на трето класиране. Срокът…

преди 26 минути

Вълци раниха сериозно жена в зоопарк във Франция

Ужасяващ инцидент се е случил във френска сафари зоологическа градина. Жена е била нападната и…

преди 34 минути

Измамници „преметнаха“ възрастна жена: Убедили я да метне 8 000 лв. и златни накити от терасата

Случаят е от град Козлодуй. С жената се свързали представящи се за лекар и за…

преди 48 минути