in

Астрономическото лято нахлува с адска жега

Снимка: Pixabay

Астрономическото лято през 2024 година настъпва на 20 юни в 23:50 часа българско време. Седмицата, в която посрещаме астрономическото лято, ще бъде гореща, с преобладаващо слънчево време и минимални смущения.

Към Балканите ще се пренася топъл средиземноморски въздух, а усещането ще е за уморителна лятна жега.

Дневните температури до средата на седмицата ще достигат 33-34 градуса. На самия старт на астрономическото лято в четвъртък (20 юни) и в дните след това термометрите ще гонят стойности, близки до 40 градуса в някои обичайно горещи точки на България, съобщава Нова телевизия.

Времето ще остане относително сухо поне до 20 юни. Около старта на лятото има вероятност страната ни да попадне в активната зона на бърз студен атмосферен фронт с кратък гръмотевичен валеж в Дунавската равнина. След това – около 23-24 юни, отново се очаква нахлуване на по-студени въздушни маси, с които динамиката в атмосферата ще се засили. Ранните прогнози допускат период на неустойчивост с гръмотевични процеси, кратки интензивни летни дъждове и висок риск от градушки. От запад на изток дневните температури ще се понижат до по-поносими стойности.

Край морето времето ще е с по-малко смущения – преобладаващо слънчево, с дневни температури до 30 градуса по южните брегове. Вероятност за локални кратки гръмотевични валежи има в периода 23-24 юни. Седмица напред морето ще е относително спокойно, с вълни до метър по откритите брегове в часовете привечер.

Мариана Попова от НИМХ каза за предаването „Твоят ден“, че предстои поредната гореща вълна. Тя посочи, че в понеделник и вторник се очакват валежи в планинските райони. Попова подчерта обаче, че температурите няма да бъдат екстремни.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/