in

Извънредно: Има случай на маймунска шарка в София

Колаж: "Нова Варна"

Стана ясно, че е бил засечен случай на маймунска шарка в столицата. Инкубационният период на заболяването е от 6 до 13 дни, но може да варира от 5 до 21 дни, информират експерти. Първите симптоми са треска, мускулни болки, умора и главоболие. След това се появява обрив

Случай на маймунска вариола e потвърден в София. Това показват данните на сайта на Столичната регионална здравна инспекция за периода 10-16 юни 2024 г. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) от началото на годината до последната отчетна седмица няма регистриран друг случай на заболяването.

Пациентът е българин, който не е пътувал в чужбина и не дава данни за сексуални контакти през последния месец, съобщиха за БТА от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Заразеният се е самоизолирал, лечението му е назначено от специалист по инфекциозни болести.

Случаи на маймунска вариола в Европа бяха регистрирани през 2022 г. – в Белгия, Франция, Германия, Италия, Португалия, Испания, Швеция, Нидерландия. От НЦЗПБ посочиха, че епидемична ситуация най-вероятно се свързва с предаване по сексуален път сред мъже, които правят секс с мъже, но е възможно разпространение и сред членовете на едно домакинство. Безразборните сексуални контакти се оценяват като високорисков фактор за разпространение на вируса.

През юни и юли 2022 г. в България бяха отчетени общо четири случая на заболяването. Първите двама пациенти бяха мъже, като по първоначалните данни и двамата съобщаваха за пътувания в чужбина – в Испания и във Великобритания. Пациентите не бяха дали информация за контакт с болни от маймунска вариола. При третия потвърден случай на маймунска вариола се оказа, че мъж е бил контактен на един от първите потвърдени случаи. Четвъртият потвърден случай беше на мъж, завърнал се от Италия.

В края на юни 2022 г. от Министерството на здравеопазването съобщиха, че маймунската вариола е вирусно заболяване, което се причинява от вирус, принадлежащ към Род Orthopoxvirus на семейство Poxviridae. Заболяването се среща основно в държави от Централна и Западна Африка, но от 2022 г. случаи на маймунска вариола се съобщават от държави, за които заболяването не е характерно, без да са налице данни за пътуване на заразените до ендемични държави.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/