Категории: България

Извънредно: Има случай на маймунска шарка в София

Реклама

Стана ясно, че е бил засечен случай на маймунска шарка в столицата. Инкубационният период на заболяването е от 6 до 13 дни, но може да варира от 5 до 21 дни, информират експерти. Първите симптоми са треска, мускулни болки, умора и главоболие. След това се появява обрив

Случай на маймунска вариола e потвърден в София. Това показват данните на сайта на Столичната регионална здравна инспекция за периода 10-16 юни 2024 г. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) от началото на годината до последната отчетна седмица няма регистриран друг случай на заболяването.

Пациентът е българин, който не е пътувал в чужбина и не дава данни за сексуални контакти през последния месец, съобщиха за БТА от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Заразеният се е самоизолирал, лечението му е назначено от специалист по инфекциозни болести.

Случаи на маймунска вариола в Европа бяха регистрирани през 2022 г. – в Белгия, Франция, Германия, Италия, Португалия, Испания, Швеция, Нидерландия. От НЦЗПБ посочиха, че епидемична ситуация най-вероятно се свързва с предаване по сексуален път сред мъже, които правят секс с мъже, но е възможно разпространение и сред членовете на едно домакинство. Безразборните сексуални контакти се оценяват като високорисков фактор за разпространение на вируса.

През юни и юли 2022 г. в България бяха отчетени общо четири случая на заболяването. Първите двама пациенти бяха мъже, като по първоначалните данни и двамата съобщаваха за пътувания в чужбина – в Испания и във Великобритания. Пациентите не бяха дали информация за контакт с болни от маймунска вариола. При третия потвърден случай на маймунска вариола се оказа, че мъж е бил контактен на един от първите потвърдени случаи. Четвъртият потвърден случай беше на мъж, завърнал се от Италия.

В края на юни 2022 г. от Министерството на здравеопазването съобщиха, че маймунската вариола е вирусно заболяване, което се причинява от вирус, принадлежащ към Род Orthopoxvirus на семейство Poxviridae. Заболяването се среща основно в държави от Централна и Западна Африка, но от 2022 г. случаи на маймунска вариола се съобщават от държави, за които заболяването не е характерно, без да са налице данни за пътуване на заразените до ендемични държави.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Слънчево, но ветровито: Ето пълната прогноза за времето по Черноморието в събота

От НИМХ прогнозират, че днес времето по Черноморието ще бъде слънчево и с максимални температури…

преди 3 минути

Зеленски подготвя план за прекратяване на войната

Президентът на Украйна заяви, че планът за прекратяване на войната ще бъде готов още тази…

преди 14 часа

От района на Военноморска база Варна отплава минен ловец „Струма“ (СНИМКИ)

Минен ловец „Струма“ отплава за участие в противоминната военноморска група в Черно море, съобщават за…

преди 14 часа

Обрат: Взеха решение за продуцента Нико Тупарев

Софийският градски съд освободи телевизионния продуцент Нико Тупарев. Припомняме, че преди това Софийската градска прокуратура…

преди 14 часа

Във Варна наказват мъж, заплашил бившата си с убийство и разпространил нейни голи снимки

От Районен съд - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че е наложено наказание "пробация"…

преди 14 часа

Д-р Николай Георгиев, изпълнителен директор на ИАРА пред „Нова Варна“: Летният сезон е предпоставка за активизиране на нарушителите

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) е на фронтовата линия в борбата с незаконния…

преди 14 часа