in ,

Коварен двойно мутирал грипен вирус се разпространява по света

Колаж: "Нова Варна"

Лекарите са загрижени за нов, коварен вариант на грип, който се разпространява по света. Става въпрос за двойно мутирал грипен вирус, който вече е засечен в 15 страни по света.

Според проведено проучване големият проблем с „двойно мутиралия“ грипен вирус е, че мутациите се намират точно на местата, където трябва да започне лечението с лекарства,съобщава германското издание „Билд“. Това означава, че обикновените лекарства могат да бъдат по-малко ефективни в резултат на това – дори до 13 пъти по-малко ефективни, което е доста притеснително.

Новият грип е открит в тези страни

Още през март учени от Хонконг съобщиха за двата грипни мутанта 1223V и S247N. Сега те са открити в 15 страни на пет континента. Особено често срещани са в Европа. Сред засегнатите страни са Франция, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция и Великобритания.

„Въпреки това, тези данни може да не отразяват непременно истинския дял на вариантите в обращение, тъй като отделните страни имат различни методи за наблюдение и последователност“, обясняват авторите на изследването.

Случаи на новия грипен вариант са установени и в САЩ. Според американски експерт изглежда, че мутациите се развиват независимо на няколко места.

Американският здравен орган CDC посочва, че обичайната ваксинация срещу грип предпазва от заразяване с мутиралия вирус. Антивирусните лекарства също трябва да продължат да бъдат ефективни.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/